Αν μέχρι τώρα, απλώς βράζατε το ρύζι που τρώτε, πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο! Το ρύζι, παρότι αποτελεί μια καλή πηγή υδατανθράκων και απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, όπως φολικό οξύ, βιταμίνες Β, κάλιο, μαγνήσιο, σελήνιο, φυτικές ίνες, σίδηρο και ψευδάργυρο, δεν είναι τόσο αθώο, όσο ίσως νομίζετε.

Γιατί πρέπει να πλένουμε το ρύζι;

Το πλύσιμο του ρυζιού αφαιρεί τυχόν βρωμιά και σκόνη – μέχρι να φτάσει το ρύζι στο τραπέζι σας, έχει διανύσει μεγάλο δρόμο. Κατά μήκος του δρόμου, μπορεί να μαζέψει διάφορες ουσίες – ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να ταξιδέψει με ουσίες που δεν είχαν αφαιρεθεί σωστά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συγκομιδής.
Με το ξέπλυμα, μειώνετε επίσης το ποσοστό αμύλου που περιέχει και εξασφαλίζετε πως θα έχετε ένα πιο αφράτο ρύζι ως τελικό αποτέλεσμα.

Photo by Łukasz Rawa on Unsplash

Ρύζι και αρσενικό

Το αρσενικό είναι ένα φυσικό στοιχείο που βρίσκεται στον αέρα, το νερό και το έδαφος. Το αρσενικό είναι ένα τοξικό ιχνοστοιχείο, που χωρίζεται σε δύο ομάδες, το οργανικό και το ανόργανο αρσενικό, με το ανόργανο αρσενικό να είναι πιο τοξικό. Ως αποτέλεσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, η ρύπανση από αρσενικό έχει αυξηθεί. Το ρύζι περιέχει ανόργανο αρσενικό.

 

Το ρύζι τείνει να απορροφά αρσενικό πιο εύκολα από άλλες καλλιέργειες και επομένως μπορεί να περιέχει υψηλότερα επίπεδα αρσενικού από άλλα τρόφιμα. Η ποσότητα του αρσενικού στο ρύζι ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του ρυζιού, τον τόπο καλλιέργειας και τον τρόπο επεξεργασίας του. Το καστανό ρύζι έχει κατά μέσο όρο 80 τοις εκατό περισσότερο ανόργανο αρσενικό από το λευκό ρύζι του ίδιου τύπου, καθώς το αρσενικό συσσωρεύεται στα εξωτερικά στρώματα του κόκκου, τα οποία αφαιρούνται όταν το ρύζι μεταποιηθεί σε λευκό ρύζι.
Το ρύζι απορροφά αποτελεσματικά το αρσενικό από το νερό άρδευσης, το έδαφος και ακόμη και το νερό μαγειρέματος (για αυτό είναι σημαντικό να έχετε ένα καλό φίλτρο στην βρύση της κουζίνας σας).
Τα τοξικά συμπτώματα από την κατανάλωση αρσενικού συνήθως αργούν να εμφανιστούν. Η μακροχρόνια κατάποση αρσενικού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαφόρων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και της μειωμένης νοημοσύνης.
Συνεπώς, η καθημερινή κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ρυζιού, μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία. Τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα λόγω του μικρού σωματικού τους μεγέθους. Επομένως, το να τα ταΐζετε με δημητριακά, ή άλλα προϊόντα ρυζιού (ρυζάλευρο, ρυζογκοφρέτες, γάλα, κλπ) κάθε μέρα μπορεί να μην είναι και τόσο καλή ιδέα.

Γιατί πρέπει να μουλιάζουμε το ρύζι;

Η περιεκτικότητα του ρυζιού σε αρσενικό μπορεί να μειωθεί με το πλύσιμο και το μαγείρεμα του ρυζιού με καθαρό νερό που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό. Αν το μουλιάσετε κιόλας, θα αφαιρεθεί και άλλη ποσότητα αρσενικού.

Τελικές συμβουλές:

  • Χρησιμοποιήστε άφθονο νερό όταν μαγειρεύετε, κι ας το σουρώσετε στο τέλος.
  • Πλύνετε το ρύζι πριν το βράσετε. Αυτή η μέθοδος μπορεί να αφαιρέσει το 10–28% του αρσενικού.
  • Το καστανό ρύζι περιέχει υψηλότερες ποσότητες αρσενικού από το λευκό ρύζι. Εάν τρώτε μεγάλες ποσότητες ρυζιού, η λευκή ποικιλία μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή
  • Επιλέξτε αρωματικό ρύζι, όπως μπασμάτι ή jasmine, που περιέχει μικρότερη ποσότητα αρσενικού.

Δείτε βίντεο/ video instructions:

FOLLOW US ON INSTAGRAM @deliciousnutrients (Delicious nutrients | Recipes & nutrition tips (@deliciousnutrients) • Instagram photos and videos)

Αναφορές

Balakumar, P. and Kaur, J. (2009) ‘Arsenic Exposure and Cardiovascular Disorders: An Overview’, Cardiovascular Toxicology, 9(4), pp. 169–176. doi:https://doi.org/10.1007/s12012-009-9050-6.

Chen, C.-J., Wang, S.-L., Chiou, J.-M., Tseng, C.-H., Chiou, H.-Y., Hsueh, Y.-M., Chen, S.-Y., Wu, M.-M. and Lai, M.-S. (2007) ‘Arsenic and diabetes and hypertension in human populations: A review’, Toxicology and Applied Pharmacology, 222(3), pp. 298–304. doi:https://doi.org/10.1016/j.taap.2006.12.032.

Chen, S.-C., Chen, C.-C., Kuo, C.-Y., Huang, C.-H., Lin, C.-H., Lu, Z.-Y., Chen, Y.-Y., Lee, H.-S. and Wong, R.-H. (2012) ‘Elevated risk of hypertension induced by arsenic exposure in Taiwanese rural residents: possible effects of manganese superoxide dismutase (MnSOD) and 8-oxoguanine DNA glycosylase (OGG1) genes’, Archives of Toxicology, 86(6), pp. 869–878. doi:https://doi.org/10.1007/s00204-011-0797-8.

Gilbert-Diamond, D., Cottingham, K.L., Gruber, J.F., Punshon, T., Sayarath, V., Gandolfi, A.J., Baker, E.R., Jackson, B.P., Folt, C.L. and Karagas, M.R. (2011) ‘Rice consumption contributes to arsenic exposure in US women’, Proceedings of the National Academy of Sciences, 108(51), pp. 20656–20660. doi:https://doi.org/10.1073/pnas.1109127108.

Meharg, A.A., Lombi, E., Williams, P.N., Scheckel, K.G., Feldmann, J., Raab, A., Zhu, Y. and Islam, R. (2008) ‘Speciation and Localization of Arsenic in White and Brown Rice Grains’, Environmental Science & Technology, 42(4), pp. 1051–1057. doi:https://doi.org/10.1021/es702212p.

Meharg, A.A., Sun, G., Williams, P.N., Adomako, E., Deacon, C., Zhu, Y.-G., Feldmann, J. and Raab, A. (2008) ‘Inorganic arsenic levels in baby rice are of concern’, Environmental Pollution, 152(3), pp. 746–749. doi:https://doi.org/10.1016/j.envpol.2008.01.043.

Nutrition, C. for F.S. and A. (2022) ‘What You Can Do to Limit Exposure to Arsenic’, FDA [Preprint]. Available at: https://www.fda.gov/food/environmental-contaminants-food/what-you-can-do-limit-exposure-arsenic.

Raab, A., Baskaran, C., Feldmann, J. and Meharg, A.A. (2009) ‘Cooking rice in a high water to rice ratio reduces inorganic arsenic content’, J. Environ. Monit., 11(1), pp. 41–44. doi:https://doi.org/10.1039/b816906c.

Reports, C. (2014) How Much Arsenic Is in Your Rice?, Consumer Reports. Available at: https://www.consumerreports.org/cro/magazine/2015/01/how-much-arsenic-is-in-your-rice/index.htm.

Sengupta, M.K., Hossain, M.A., Mukherjee, A., Ahamed, S., Das, B., Nayak, B., Pal, A. and Chakraborti, D. (2006) ‘Arsenic burden of cooked rice: Traditional and modern methods’, Food and Chemical Toxicology, 44(11), pp. 1823–1829. doi:https://doi.org/10.1016/j.fct.2006.06.003.

Tapio, S. and Grosche, B. (2006) ‘Arsenic in the aetiology of cancer’, Mutation Research/Reviews in Mutation Research, 612(3), pp. 215–246. doi:https://doi.org/10.1016/j.mrrev.2006.02.001.

Torres-Escribano, S., Leal, M., Vélez, D. and Montoro, R. (2008) ‘Total and Inorganic Arsenic Concentrations in Rice Sold in Spain, Effect of Cooking, and Risk Assessments’, Environmental Science & Technology, 42(10), pp. 3867–3872. doi:https://doi.org/10.1021/es071516m.

U.S. Food and Drug Administration (2021) ‘Arsenic in Rice and Rice Products Risk Assessment’, FDA [Preprint]. Available at: https://www.fda.gov/food/cfsan-risk-safety-assessments/arsenic-rice-and-rice-products-risk-assessment.

Vahidnia, A., van der Voet, G.B. and de Wolff, F.A. (2007) ‘Arsenic neurotoxicity — A review’, Human & Experimental Toxicology, 26(10), pp. 823–832. doi:https://doi.org/10.1177/0960327107084539.

Wei, Y., Zhu, J. and Nguyen, A. (2013) ‘Rice consumption and urinary concentrations of arsenic in US adults’, International Journal of Environmental Health Research, 24(5), pp. 459–470. doi:https://doi.org/10.1080/09603123.2013.857393.

Williams, P.N., Villada, A., Deacon, C., Raab, A., Figuerola, J., Green, A.J., Feldmann, J. and Meharg, A.A. (2007) ‘Greatly Enhanced Arsenic Shoot Assimilation in Rice Leads to Elevated Grain Levels Compared to Wheat and Barley’, Environmental Science & Technology, 41(19), pp. 6854–6859. doi:https://doi.org/10.1021/es070627i.

Zhu, Y.-G., Williams, P.N. and Meharg, A.A. (2008) ‘Exposure to inorganic arsenic from rice: A global health issue?’, Environmental Pollution, 154(2), pp. 169–171. doi:https://doi.org/10.1016/j.envpol.2008.03.015.

Μετάφραση – επιμέλεια: Delicious Nutrients

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

Cover Photo by Mgg Vitchakorn on Unsplash

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

 

Προηγούμενο άρθροΣοκολατένια πουτίγκα βρώμης με μπανάνα (αποβραδίς)
Επόμενο άρθροΝηστίσιμο σοκολατομπανανένιο γλυκάκι
Debug: Newspaper

Απάντηση