Μόλις πρόσφατα, έμαθα πως υπάρχει και δεδομένου πως μας αρέσει πλέον πολύ ο τραχανάς, μπήκε γρήγορα στην λίστα με τις συνταγές που θέλω να δοκιμάσω. Η ετυμηγορία ήταν πως είναι πολύ ωραία και θα την ξαναφτιάξω σίγουρα, οπότε σας δίνω την (πανεύκολη) συνταγή!
Βγαίνει σχετικά λεπτή, οπότε αν ταίζετε κόσμο που γενικά πεινάει πολύ, υπολογίστε του δύο κομμάτια για γεύμα.
Θα χρειαστείτε τα εξής:
Υλικά (για 12 μερίδες)
480 γρ γάλα
340 γρ τραχανάς γλυκός
3 αυγά
140 γρ κασέρι, ή άλλο κίτρινο τυρί που λιώνει, τριμμένο
250 γρ φέτα σε κομματάκια
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ανάβετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου αέρα να προθερμανθεί.
Σε μια κατσαρόλα βάζετε το μισό γάλα με τον τραχανά να βράσει, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει. Το ανακατεύετε συνέχεια, κολλάει εύκολα και μπορεί να καεί ή να φουσκώσει το γάλα, ΠΡΟΣΟΧΗ.
Μετά από περίπου 10 λεπτά θα είναι έτοιμος, οπότε αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και την αφήνετε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το υπόλοιπο γάλα μαζί με τα αυγά και τα χτυπάτε με ένα πηρούνι μέχρι να έχετε ένα ενιαίο μείγμα. Προσθέτετε τα τυριά και το μείγμα του τραχανά από την κατσαρόλα, αλατοπιπερώνετε (δοκιμάστε το κιόλας) και ανακατεύετε καλά.
Απλώνετε το μείγμα σε ένα ταψί που έχετε λαδώσει καλά.
Ψήνετε για περίπου 30 λεπτά (ανάλογα και τον φούρνο) σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου στον αέρα μέχρι να ροδίσει.
Τρώγεται ζεστή ή κρύα και είναι πολύ θρεπτική, αφού ο τραχανάς είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και υδατανθράκων, με χαμηλά λιπαρά, που περιέχει σίδηρο, φολικό οξύ, φώσφορο και βιταμίνες Β (Β1, Β2, Β3).
Διατροφικές πληροφορίες:
Κάθε μερίδα έχει περίπου 260 θερμίδες με 22 γρ υδατάνθρακα, 13 γρ λίπους και 13 γρ πρωτεΐνης.