Η πιο κλασσική συνταγή για μελιτζανοσαλάτα είναι αυτή. Θα σας αρέσει σίγουρα, δοκιμάστε την!
Θα χρειαστείτε τα εξής:
Υλικά (για 20 μερίδες)
1300 γρ μελιτζάνα (είναι αρκετές μελιτζάνες)
70 γρ πιπεριά φλωρίνης (εγώ έβαλα από βάζο)
20 γρ σκόρδο (προαιρετικά)
50 γρ μηλόξυδο
30 γρ μαιντανός φρέσκος
200 γρ ελαιόλαδο
60 γρ φρέσκο κρεμμυδάκι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ανάβετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς να προθερμανθεί.
Πλένετε τις μελιτζάνες και τις βάζετε ολόκληρες πάνω σε μια λαμαρίνα που έχετε απλώσει μια λαδοκόλλα. Αν θέλετε τις ψεκάζετε με λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου για 30 με 45 λεπτά (εξαρτάται και από τον φούρνο). Στο μέσο περίπου του χρόνου, τις γυρνάτε από την άλλη.
Τις βάζετε σε ένα μεγάλο μπλέντερ και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βγάζει πολύ μεγάλη ποσότητα μελιτζανοσάλατας, κάντε την μισή αν δεν θέλετε να την τρώτε για 10 μέρες. Διατηρείται αρκετές μέρες στο ψυγείο.
Διατροφικές πληροφορίες:
Κάθε μερίδα έχει 95 θερμίδες με 4.6 γρ συνολικών υδατανθράκων (και 2.6 γρ φυτικών ινών, άρα 2 γρ καθαρών υδατανθράκων – 8%), 0.9 γρ πρωτεΐνης (4%) και 9.3 γρ λίπους (88%).