Το λεπτό έντερο (όχι το συκώτι) μετατρέπει τη διαιτητική φρουκτόζη σε γλυκόζη και οργανικά οξέα

Cholsoon Jang,1 Sheng Hui,1 Wenyun Lu,1 Alexis J. Cowan,1 Raphael J. Morscher,1 Gina Lee,2 Wei Liu,3 Gregory J. Tesz,3 Morris J. Birnbaum,3 and Joshua D. Rabinowitz1,4,*

Η υπερβολική κατανάλωση γλυκών αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το μεταβολικό σύνδρομο. Ένα σημαντικό χημικό χαρακτηριστικό των γλυκών είναι η φρουκτόζη. Παρά τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της φρουκτόζης και της νόσου, η μεταβολική μοίρα της φρουκτόζης στα θηλαστικά παραμένει ανεπαρκώς κατανοητή. Εδώ χρησιμοποιούμε την ανίχνευση ισότοπων και τη φασματομετρία μάζας για να παρακολουθήσουμε την τύχη της γλυκόζης και των ανθράκων φρουκτόζης in vivo, διαπιστώνοντας ότι η διατροφική φρουκτόζη καθαρίζεται από το λεπτό έντερο. Η κάθαρση απαιτεί το ένζυμο φρουκτόζης-φωσφορυλίωσης κετοεξοκινάση. Χαμηλές δόσεις φρουκτόζης καθαρίζονται κατά ~ 90% από το έντερο, με μόνο ίχνη φρουκτόζης αλλά εκτεταμένη γλυκόζη, γαλακτικό και γλυκερικό άλας που προέρχεται από φρουκτόζη στο αίμα. Υψηλές δόσεις φρουκτόζης (≥1 g / kg) υπερβαίνουν την δυνατότητα απορρόφησης και διαχείρισης από το έντερο, με αποτέλεσμα η φρουκτόζη να φτάνει τόσο στο συκώτι όσο και στο εντερικό μικροβίωμα. Η δυνατότητα διαχείρισης της φρουκτόζης από το έντερο εξαρτάται από την προηγούμενη έκθεση στη φρουκτόζη όσο και από την σίτιση. Προτείνουμε ότι το λεπτό έντερο προστατεύει το συκώτι από την κατά τα άλλα τοξική έκθεση στην φρουκτόζη.

Ενώ πιστεύεται συνήθως ότι το ήπαρ είναι η κύρια τοποθεσία του μεταβολισμού της φρουκτόζης, οι Jang et al. έδειξαν ότι στην πραγματικότητα το λεπτό έντερο καθαρίζει την περισσότερη διατροφική φρουκτόζη και αυτή ενισχύεται με τη σίτιση. Υψηλές δόσεις φρουκτόζης διαχέονται στο συκώτι και στο μικροβίωμα του παχέος εντέρου.

Σημαντικά σημεία:
– Η ανίχνευση ισοτόπων αποκαλύπτει ότι το λεπτό έντερο μεταβολίζει το μεγαλύτερο μέρος της διατροφικής φρουκτόζης.
– Υψηλή δόση φρουκτόζης μειώνει την ικανότητα του λεπτού εντέρου να την διαχειριστεί.
– Η περίσσεια της φρουκτόζης χύνεται στο συκώτι και στο μικροβίωμα του παχέος εντέρου.
– Η κάθαρση της φρουκτόζης από το έντερο ενισχύεται με τη σίτιση.

Πηγή μελέτης (στα αγγλικά)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Φωτογραφία εξωφύλλου: freepik.com

Προηγούμενο άρθροΠαχυσαρκία και γλουτένη
Επόμενο άρθρο"Κουνουπιδώτο" με μανιτάρια
Debug: Newspaper

Απάντηση