Βρέθηκα με αρκετή ποσότητα μαϊντανού κι είπα να φτιάξω ντιπ που πάει με όλα: πάνω σε σαλάτες, σε όσπρια, σε φρυγανισμένο ψωμί, σε ψητές ή βραστές πατάτες, σε κρέας, σε μακαρόνια.. σε όλα! Και είναι πολύ γρήγορο, πανεύκολο και γεμάτο σίδηρο και βιταμίνη C!
Πριν σας δώσω την συνταγή, να σας πως κάποιες πληροφορίες για την διατροφική αξία του μαϊντανού: Ο μαϊντανός είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και C, βιταμίνες που αποτελούν σημαντικά θρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επίσης περιέχει πολλά φλαβονοειδή, που είναι και αυτά αντιοξειδωτικά και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο διάφορων ασθενειών, όπως είναι ο διαβήτης και διάφοροι τύποι καρκίνου. Είναι πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών. Περιέχει επίσης λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και βήτα καροτίνη, φυτικές ενώσεις που προστατεύουν την υγεία των ματιών, καθώς και φυλλικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τέλος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στον κορεσμό και την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος.
Ακολουθούν 2 εκδοχές, μία με ψωμί και μία με καρύδια, ανάλογα τι προτιμάτε! Αν θέλετε πέστο, προτιμήστε τα καρύδια και βάλτε την διπλάσια ποσότητα.
Θα χρειαστείτε τα εξής:
Υλικά
1 μεγάλο μάτσο μαϊντανό (το δικό μου ήταν 130 γρ περίπου) χοντροκομμένο
50 γρ χυμό λεμόνι (από 3 μικρά λεμόνια)
170 γρ λάδι (περίπου 1 κούπα νομίζω)
20 – 25 γρ μουστάρδα (1 μεγάλη κ.σ.)
3 γρ αλάτι (3 τσιμπιές)
6 γρ σκόρδο (2 μεγάλα μάτια – προαιρετικά)
60 γρ πολύσπορο ψωμί ολικής ή άλλο ψωμί μουλιασμένο ελαφρά (και στιμμένο) ή ίδια ποσότητα από καρύδια αν δεν τρώτε γλουτένη ή κάνετε διατροφή χαμηλών υδατανθράκων
Εκτέλεση
Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μούλτι και χτυπάτε μερικά λεπτά μέχρι να γίνει κρέμα. Έτοιμο. Διατηρείται στο ψυγείο για τουλάχιστον μια εβδομάδα.
Καλή επιτυχία!