Πρόκειται για συνταγή της μητέρας μου, που είναι πολύ καλή ερασιτέχνης ζαχαροπλάστης και μπορώ να πω πως είναι απλά καταπληκτική τόσο γευστικά, όσο και σε υφή! Θα χρειαστείτε τα εξής:
Υλικά (για 16 κομμάτια)
Για την βάση:
1 πακέτο αλεύρι αμυγδάλου (250 γρ)
2 αυγά
100 γρ στραγγιστό γιαούρτι 10% λιπαρά
30 γρ λάδι καρύδας (ή παραπάνω, ό,τι θέλετε, εγώ βάζω πολύ, αλλά βγαίνουν πιο λιπαρά)
Γλυκαντικό (κατά βούληση)
Βανίλια Μαδαγασκάρης
1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
2 κ.σ. κακάο (χωρίς ζάχαρη) – προαιρετικά, μπορείτε να το αφήσετε και άσπρο
Για τις μους:
700 ml κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. γλυκαντικό (ή όσο επιθυμείτε)
500 γρ τυρί μασκαρπόνε
2 κ.σ. κακάο (χωρίς ζάχαρη)
250 γρ σοκολάτα με τουλάχιστον 70% κακάο, ιδανικά πάνω από 80%
Ξύσμα πορτοκάλι (προαιρετικά)
Βανίλια Μαδαγασκάρης
Εκτέλεση
Ανάβουμε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180 βαθμούς κελσίου. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την βάση. Τα βάζουμε σε τσέρκι ή ταψάκι λαδωμένο και ψήνουμε περίπου 15 – 20 λεπτά, ανάλογα και με το πάχος που έχει και τον φούρνο σας. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Στο μεταξύ λιώνουμε τα 250 γρ σοκολάτας σε μπεν μαρί ή σε κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Στην συνέχεια χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μαζί με το μασκαρπόνε, την βανίλια και το γλυκαντικό σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να πήξουν (προσοχή, το μασκαρπόνε “κόβει” εύκολα). Μόλις δέσουν χωρίζουμε το μείγμα σε δύο μέρη. Στο ένα προσθέτουμε κακάο και την λιωμένη σοκολάτα, καθώς και το ξύσμα πορτοκάλι (αν χρησιμοποιούμε).
Πάνω από το κέικ όταν αυτό κρυώσει καλά βάζουμε μια στρώση σοκολατένιας μους και βάζουμε το τσέρκι στο ψυγείο να κρυώσει. Ύστερα προσθέτουμε την λευκή μους. Μπορούμε να διακοσμήσουμε με λίγη σοκολάτα λιωμένη.
Καλή επιτυχία!
Μπορείτε να βρείτε όλες μας τις συνταγές εδώ.