Η συνταγή είναι από εδώ, αλλά την βάζω στο blog γιατί θέλω να υπάρχει, μη χάθει. Έχω κάνει κάποιες πολύ μικρές αλλαγές και παρότι οι θερμίδες είναι παρόμοιες με τα κανονικά μελομακάρονα, η βρώμη και το μέλι είναι σαφώς πιο θρεπτικά από το μέλι (και γλιτώνουμε και κάπου 150 θερμίδες σύνολο στην παρτίδα με μελομακάρονα τελικά). Δεν διαφέρουν καθόλου από τα συμβατικά μελομακάρονα και είναι vegan (όπως νομίζω είναι και τα κλασσικά, δεν ξερω, πρώτη φορά έφτιαξα φέτος μελομακάρονα στην ζωή μου, χαχα).

Θα χρειαστείτε τα εξής:

Υλικά (για 42 μελομακάρονα – μπουκίτσες)

Για τα μελομακάρονα:

250 γρ βρώμη αλεσμένη ή αλεύρι βρώμης έτοιμο (εγώ έβαλα αλεσμένη) – αν έχετε θέμα με την γλουτένη, υπάρχει και χωρίς γλουτένη

115 γρ φυσικό χυμο πορτοκάλι (από ένα μεγάλο πορτοκάλι ήταν)

95 γρ ελαιόλαδο

1 κ.γ. κανέλα

1/3 κ.γ. γαρύφαλλο

1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο

1/4 κ.γ. κάρδαμο

Ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά, αλλά βάλτε το)

Για το σιρόπι:

200 γρ μέλι

200 γρ νερό

1 ξύλο κανέλλας

Φλούδα ή ξύσμα πορτοκαλιού

Για διακόσμηση:

Λίγα καρύδια

Εκτέλεση

Φτιάχνετε πρώτα το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φώτια. Το αφήνετε να πάρει μια βράση (προσοχή, φουσκώνει) και ύστερα το αφήνετε να κρυώσει καλά γιατί το θέλουμε να είναι κρύο όταν βουτήξουμε τα μελομακάρονα.

Ανάβετε τον φούρνο στους 160 – 170 βαθμούς κελσίου αέρα να προθερμανθεί.

Ανακατεύετε όλα τα υλικά για τα μελομακάρονα σε ένα μπολ μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο πηκτό μείγμα. Δεν ζυμώνετε, απλά ανακατεύετε καλά.

Πλάθετε μικρά μπαλάκια που απλώνετε λίγο και αν θέλετε κάνετε σχέδιο επάνω τους με ένα πηρούνι, τα οποία βάζετε σε ένα ταψί που έχετε απλώσει λαδόκολλα, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Ψήνετε στους 170 βαθμούς κελσίου στον αέρα για περίπου 20 – 30 λεπτά. Εγώ τα γύρισα περίπου στα 15 λεπτά, αλλά έχω φούρνο γκαζιού με την φωτιά υποχρεωτικά από κάτω, δείτε τα εσείς.

Τα ρίχνετε για λίγο ή πιο πολύ χρόνο μέσα στο κρύο σιρόπι, ανάλογα πόσο μαλακά ή σκληρά τα θέλετε. Σερβίρετε, διακοσμώντας με σπασμένα καρύδια.

Καλή επιτύχια, αν και είναι πανεύκολα!

Διατροφικές πληροφορίες

Κάθε μελομακάρονο – μπουκίτσα (χωρίς τα καρύδια) έχει 57 θερμίδες με 6 γρ υδατανθράκα, 2.7 γρ λίπους και 0.7 γρ πρωτεΐνης. Έχει σχετικά χαμηλούς υδατάνθρακες, αν δεν φάτε μεγάλη ποσότητα! (λέμε και κάνα αστείο να περνάει η ώρα, χαχα)

Αν σας άρεσε η συνταγή παρακαλώ μοιραστείτε την με τους φίλους σας!

Προηγούμενο άρθροΠρωτεϊνικό τιραμισού με βρώμη
Επόμενο άρθροΧριστουγεννιάτικο cheesecake (σε 2 εκδοχές, light ή κέτο)
Debug: Newspaper

Απάντηση