Η Κλαίρη μεγαλούργησε πάλι και έφτιαξε μελομακάρονα, ίδια με τα συμβατικά! Ευχαριστούμε πολύ Κλαίρη!
ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΥΛΙΚΟ, ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ. ΜΕ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 150 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ BIODIET, ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 5% ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ KETOLIFE!
Θα χρειαστείτε τα εξής:
Υλικά (για 25 κομμάτια)
Για τα μελομακάρονα:
200 γρ αλεύρι αμυγδάλου
40 γρ αλεύρι καρύδας (ίσως χρειαστεί κάτι παραπάνω, ανάλογα την μάρκα)
20 γρ αλεύρι/ίνες μπαμπού
60 γρ γλυκαντικό 1:1 σε άχνη (η Κλαίρη έβαλε ερυθριτόλη σκέτη)
2 γρ σόδα που την διαλύουμε σε 1 κ.σ ξύδι
8 γρ baking powder
5 γρ ζελατίνη σκόνη (βάλτε άγαρ αν δεν τρώτε ζωϊκά προϊόντα)
230 γρ ελαιόλαδο (ή μισό μισό βούτυρο και ελαιόλαδο)
150 γρ νερό
10 γρ κανέλα
2 γρ γαρύφαλλο
Άρωμα πορτοκάλι ή λίγο ξύσμα
Άρωμα μέλι
20 γρ κονιάκ (προαιρετικά, η Κλαίρη δεν έβαλε)
Βανίλια
Για το σιρόπι:
300 γρ νερό
80 γρ γλυκαντικό 1:1 σε άχνη (η Κλαίρη έβαλε ερυθριτόλη)
Φλούδες πορτοκάλι
Άρωμα μέλι
2 στικ κανέλας
1 κ.γ χυμό λεμόνι
1 κ.γ xanthan gum ή guar gum (κοφτό όχι γεμάτο), περίπου 1,5 γρ
Εκτέλεση
Για τα μελομακάρονα:
Ανάβετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα να προθερμανθεί.
Ανακατεύετε το ελαιόλαδο και το νερό με την κανέλα, το γαρύφαλλο, το άρωμα πορτοκάλι, το άρωμα μέλι, την βανίλια, το κονιάκ (αν χρησιμοποιείτε) και την διαλυμένη στο ξύδι σόδα μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτετε ένα ένα τα αλεύρια, την ζελατίνη, το baking powder και το γλυκαντικό. Ανακατεύετε καλά μέχρι να έχετε μια ζύμη που δεν είναι πολύ λιπαρή και δεν κολλάει στα χέρια. Αν τυχόν είναι σφιχτή, προσθέτετε λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
Πλάθετε στο σχήμα που θέλετε και βάζετε σε ταψί στο οποίο έχετε απλώσει λαδόκολλα. Ψήνετε στους 170 βαθμούς αέρα σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15 λεπτά. Αν σας αρέσουν ξεροψημένα, μπορείτε να τα ψήσετε για 20 λεπτά, αλλά όχι παραπάνω.
Βγάζετε από τον φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν καλά.
Για το σιρόπι:
Βάζετε όλα τα υλικά (εκτός από το xanthan ή guar gum) σε ένα κατσαρολάκι και βράζετε σε μέτρια φωτια για περίπου 10 λεπτά. Μόλις το νερό έχει πάρει όλα τα αρώματα ρίχνετε το xanthan ή guar gum και ανακατεύουμε γρήγορα. Αφήνετε δύο λεπτά να πάρει μια βράση ακόμα και αν δεν σας φαίνεται αρκετά πηκτό, προσθέτετε ελάχιστο ακόμα xanthan ή guar gum στην μύτη ενός κουταλιού.
Ρίχνετε τα κρύα μελομακάρονα στο καυτό σιρόπι, τα οποία τα γυρίζετε προσεκτικά με ένα κουτάλι για να πάει παντού το σιρόπι και τα βγάζετε σε πιατέλα. Δεν τα αφήνετε μέσα στο σιρόπι γιατί θα μαλακώσουν πολύ.
Γαρνίρετε με τριμμένο καρύδι και κανέλα και αν θέλετε ρίχνετε και λίγο σιρόπι αποπάνω με το κουτάλι.
Καλή επιτυχία!
Σημειώσεις Κλαίρης:
- Διατηρήστε τα εκτός υγρασίας, μην τα κλείσετε σε τάπερ δηλαδή (όχι ότι θα μείνουν, αλλά λέμε τώρα).
- Αν σας αρέσουν πολύ γλυκά, βάλτε παραπάνω γλυκαντικό.
- Τρώγονται και σκέτα (εννοείται).
- Μπορείτε να λιώσετε και σοκολάτα με λίγο βούτυρο (20 γρ) και να τα περιχύσετε ή να τα βουτήξετε αλλά θα πρότεινα όσο πιο απλά τόσο πιο καλά.
Διατροφικές πληροφορίες:
Κάθε μελομακάρονο έχει 135 θερμίδες περίπου με 3.8 γρ συνολικών υδατανθράκων (και 2.7 γρ φυτικών ινών, άρα 1.1 γρ καθαρών υδατανθράκων – 3%), 2.2 γρ πρωτεΐνης (7%) και 13.4 γρ λίπους (90%).