Πρώτη φορά φέτος έφτιαξα μαγειρίτσα, νομίζω η καραντίνα με έχει επηρεάσει, χαχα. Έβαλα μόνο συκώτι μοσχαρίσιο μέσα, έτσι την φτιάχνει και η μαμά μου πάντα, αν και εγώ την τρώω και με ολόκληρη συκωταριά αν την βρω, αλλά την προτιμώ σκέτη μόνο με συκώτι. Φτιάχτηκε τσακ μπαμ και νομίζω έγινε πολύ νόστιμη! Εγώ έβαλα πολλά μυρωδικά γιατί μας αρέσουν, εσείς μπορείτε να τα παραλείψετε ή να βάλετε μόνο κάποια από αυτά.

Θα χρειαστείτε τα εξής:

Υλικά (για 4 – 6 μερίδες)

500 γρ συκώτι μοσχαρίσιο ή άλλο κομμένο σε κομματάκια (είναι 3 συκωτάκια χοντρούλια σε πάχος)

90 γρ πράσσο (ένα μικρό ή μισό μεγάλο – προαιρετικά)

60 γρ φρέσκο σέλινο (3 μεσαία κλωνάρια – προαιρετικά)

190 γρ κρεμμύδι ψιλοκομμένο (2 μεσαία προς μεγάλα κρεμμύδια)

130 γρ ελαιόλαδο (ή λάδι καρύδας ή βούτυρο ή λαρδί)

50 μλ λευκό ή κόκκινο κρασί ξηρό

250 γρ μαρούλι

65 με 80 γρ άνιθο (μισό μεγάλο μάτσο)

3 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)

2 κλωνάρια δεντρολίβανο (προαιρετικά)

Φρέσκο ή αποξηρασμένο θυμάρι (προαιρετικά)

Δάφνη 1 φύλλο

Αλάτι, πιπέρι

(αν κάνετε low carb χαλαρή) 50 – 60 γρ ρύζι

Για το αυγολέμονο:

100 γρ φρέσκος χυμός λεμονιού (2 λεμόνια)

6 γρ ξύσμα λεμονιού (από 2 λεμόνια)

2 αυγά μεγάλα

Εκτέλεση

Βάζετε σε μέτρια φωτιά σε μια μεγάλη κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο και το πράσο (ή ό,τι από αυτά θέλετε) να σωταριστούν με το ελαιόλαδο ή το λίπος επιλογής μέχρι να ξανθύνουν και να μαλακώσουν, αλλά όχι πολύ, μερικά λεπτά.

Βάζετε νερό στον βραστήρα να βράσει ή ζεσταίνετε περίπου ενάμισι λίτρο νερό να το έχετε έτοιμο.

Προσθέτετε το συκώτι στην κατσαρόλα κομμένο κομματάκια και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να ψηθεί ελαφρά από όλες τις μεριές. Ρίχνετε και το δεντρολίβανο και το θυμάρι. Σβήνετε με το κρασί. Αν τυχόν χρησιμοποιείτε ρύζι, το βάζετε αφού εξατμιστεί το κρασί και το ψήνετε κι αυτό λίγο να πάρει γεύση από το λίπος και τα μυρωδικά (αν κάνετε κέτο, εννοείται το αποφεύγετε). Μόλις έχει πάρει χρώμα το συκώτι, γεμίζετε την κατσαρόλα με νερό και βάζετε αλάτι, πιπέρι και αν θέλετε μισό κύβο (προαιρετικά). Αφήνετε να βράσει 3 – 5 λεπτά.

Προσθέτετε το μαρούλι που έχετε κόψει μεγάλα κομμάτια και τον άνιθο ψιλοκομμένο. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και ψήνετε για περίπου 10 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το αυγολέμονο, βάζοντας το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, μαζί με τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ. Τα χτυπάτε καλά με ένα πηρούνι. Μόλις περάσει το δεκάλεπτο παίρνετε με μια μικρή κουτάλα λίγο υγρό από την κατσαρόλα και προσθέτετε στο μπολ σιγά σιγά μερικές κουταλιές ανακατεύοντας συνεχώς. Θέλουμε να ζεστάνουμε σταδιακά το αυγό για να μη ψηθεί όταν το ρίξουμε στην κατσαρόλα, οπότε υπολογίσετε πως θα πρέπει να βάλετε αρκετό υγρό στο μπολ. Μόλις έχει ζεσταθεί το μείγμα, το ρίχνετε στην κατσαρόλα και ανακατεύετε 2 – 3 λεπτά ακόμα με το μάτι αναμμένο σε χαμηλή θερμοκρασία. Μόλις ανακατευτεί καλά το αυγολέμονο, η μαγειρίτσα σας είναι έτοιμη. Αποσύρετε από την φωτιά και σερβίρετε.

Καλή επιτυχία!

 

Προηγούμενο άρθροΤυροκαυτερή με πιπεριά Φλωρίνης
Επόμενο άρθροΛαχανοντολμάδες ή στρογγυλά κολοκύθια γεμιστά
Debug: Newspaper

Απάντηση