Είναι μία από τις πρώτες ερωτήσεις που κάνει όποιος αποφασίζει να ασχοληθεί με την κετογονική διατροφή ή την διατροφή χαμηλών υδατανθράκων.
Οι μακροεντολές (μάκρος) είναι ένας άλλος όρος για τη λέξη μακροθρεπτικά συστατικά. Τα 3 κύρια μακροθρεπτικά συστατικά είναι τα λίπη, οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες (περισσότερες πληροφορίες και σε αυτό το άρθρο εδώ).
Για να κάνετε μια κετογονική διατροφή, τα συνηθισμένα ποσόστα είναι 80% λίπος, 15% πρωτεΐνη και 5% υδατάνθρακες. Σε μια κλασσική δίαιτα τα ποσοστά αυτά είναι 50% υδατάνθρακες, 30% λίπος και 20% πρωτεΐνη, ενώ σε μια απλή διατροφή χαμηλών υδατανθράκων τα ποσοστά μπορεί να είναι από 65 – 75% λίπος, 15 – 25% πρωτεΐνη και 5 – 15% υδατάνθρακες. Ιδανικά δεν πρέπει να ξεπερνάτε τα 50 – 70 γρ υδατανθράκων ανά ημέρα σε μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων, ενώ για την κετογονική το ανάλογα γραμμάρια είναι στα 20. Κάποιοι (ιδίως όσοι γυμνάζονται) τρώνε έως 100 γρ υδατανθράκων την ημέρα και αυτό επίσης θεωρείται διατροφή χαμηλών υδατανθράκων (δεδομένου πως μια κλασσική δίαιτα έχει τουλάχιστον 150 γρ υδατάνθρακων/ημέρα).
Λάβετε υπόψη ότι εάν δεν πετύχετε ακριβώς τα γραμμάρια που θεωρητικά θέλετε, σε οποιοδήποτε μακροθρεπτικό, αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να σας προβληματίσει, στον βαθμό που δεν αλλάζουν εντελώς τα ποσοστά. Μπορείτε να καταναλώσετε 10-20 γρ περισσότερα ή λιγότερα από πρωτεΐνη ή λίπος ή υδατάνθρακες χωρίς θέμα, εφόσον οι θερμίδες σας είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.
Αν έχετε πολύ βάρος να χάσετε, δεν χρειάζετε να παρακολουθείτε τίποτα εκτός από την ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνετε (και να μη ξεπερνάτε τα 20 γραμμάρια ή αν θέλετε να κάνετε απλή διατροφή χαμηλών υδατανθράκων, τα 70 γρ). Φυσικά πρέπει να μη τρώτε αλόγιστες ποσότητες και να σταματάτε όταν χορταίνετε. Αν κάποια στιγμή η απώλεια βάρους και πόντων σταματήσει για παραπάνω από 3-4 εβδομάδες, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε να μετράτε μάκρος.
Αν θέλετε να υπολογίσετε τα μάκρος σας, μπορείτε να το κάνετε σε αυτή εδώ την σελίδα (στα αγγλικά μόνο δυστυχώς).
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.
ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ