Όλες οι θερμίδες δεν είναι ίδιες, σύμφωνα με την μεγαλύτερη και πιο μακροχρόνια μακροθρεπτική μελέτη σίτισης μέχρι σήμερα
Ημερομηνία: 14 Νοεμβρίου 2018
Μελέτη από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης
Περίληψη: Οι περισσότεροι άνθρωποι ξαναπαίρνουν το βάρος που χάνουν από μια δίαιτα μέσα σε ένα ή δύο χρόνια, εν μέρει επειδή το σώμα προσαρμόζεται επιβραδύνοντας το μεταβολισμό και καίει λιγότερες θερμίδες. Μια σχολαστική μελέτη τώρα διαπιστώνει ότι η κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων αυξάνει τον αριθμό θερμίδων που καίγονται. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διατηρήσουν την απώλεια βάρους, καθιστώντας την θεραπεία της παχυσαρκίας πιο αποτελεσματική.
Αναλυτικότερα: Οι περισσότεροι άνθρωποι ξαναπαίρνουν το βάρος που χάνουν από μια δίαιτα μέσα σε ένα ή δύο χρόνια, εν μέρει επειδή το σώμα προσαρμόζεται επιβραδύνοντας το μεταβολισμό και καίει λιγότερες θερμίδες. Μια σχολαστική μελέτη με επικεφαλής το Boston Children’s Hospital, σε συνεργασία με το κρατικό πανεπιστήμιο Framingham, βρήκε πως η κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων αυξάνει τον αριθμό των θερμίδων που καίγονται. Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στις 14 Νοεμβρίου στο BMJ, υποδεικνύουν ότι οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διατηρήσουν την απώλεια βάρους, καθιστώντας την θεραπεία παχυσαρκίας πιο αποτελεσματική.
Η μελέτη, γνωστή ως Framingham State Food Study, ή (FS), έλεγχε πολύ αυστηρά το τι έτρωγαν οι συμμετέχοντες παρέχοντας ολοκληρωμένα γεύματα για 20 εβδομάδες. Οι ερευνητές παρακολούθησαν προσεκτικά το βάρος των συμμετεχόντων και μέτρησαν την έκκριση ινσουλίνης, τις μεταβολικές ορμόνες και τη συνολική κατανάλωση ενέργειας (καταναλωθείσες θερμίδες).
“Αυτή είναι η μεγαλύτερη και πιο μακροχρόνια μελέτη διατροφής για να δοκιμάσουμε το μοντέλο ‘υδατάνθρακας-ινσουλίνη’, το οποίο παρέχει έναν νέο τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας”, λέει ο David Ludwig, PhD, ο οποίος είναι επικεφαλής ερευνητής με την Cara Ebbeling, PhD (Οι Ludwig και Ebbeling είναι συν-διευθυντές του Κέντρου Πρόληψης της Παχυσαρκίας του Ιδρύματος New Balance στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας Παιδιών της Βοστώνης). “Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που πλημμύρισαν τη διατροφή μας μετά την επικράτηση των χαμηλών λιπαρών αύξησαν τα επίπεδα ινσουλίνης, οδηγώντας τα λιποκύτταρα στην αποθήκευση των παραπάνω θερμίδων. Με λιγότερες θερμίδες να διατίθενται στο υπόλοιπο σώμα, η πείνα αυξάνεται και ο μεταβολισμός επιβραδύνεται – μια συνταγή που οδηγεί σίγουρα σε αύξηση του σωματικού βάρους”.
Συγκρίνοντας τα επίπεδα υδατανθράκων
Μετά από προσεκτική τηλεφωνική επιλογή 1,685 δυνητικών συμμετεχόντων, οι Ebbeling, Ludwig και οι συνεργάτες τους επέλεξαν 234 υπέρβαρους ενήλικες (με ηλικίες από 18 έως 65 ετών και δείκτη μάζας σώματος 25 ή υψηλότερο) για να δοκιμάσουν μια αρχική διατροφή απώλειας βάρους για περίπου 10 εβδομάδες. Από αυτούς, οι 164 πέτυχαν το στόχο να χάσουν το 10-14% του βάρους του σώματος και πήγαν στη φάση συντήρησης της μελέτης.
Αυτοί οι συμμετέχοντες στη συνέχεια τυχαιοποιήθηκαν για να ακολουθήσουν δίαιτες υψηλής, μέτριας ή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες για επιπλέον 20 εβδομάδες – οι υδατάνθρακες κάθε δίαιτας αποτελούσαν αντίστοιχα το 60, 40 και 20 τοις εκατό των συνολικών θερμίδων. Οι υδατάνθρακες που χορηγήθηκαν και στις τρεις ομάδες ήταν υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για την ελαχιστοποίηση της ζάχαρης και τη χρήση ολόκληρων και όχι επεξεργασμένων σιτηρών.
Και στις τρεις ομάδες, η συνολική πρόσληψη θερμίδων προσαρμόστηκε για να διατηρηθεί η απώλεια βάρους, συνεπώς το βάρος των συμμετεχόντων δεν άλλαξε σημαντικά. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, ο στόχος ήταν να συγκριθεί η δαπάνη ενέργειας – πώς οι διάφορες ομάδες έκαψαν θερμίδες στο ίδιο βάρος. Η ενεργειακή δαπάνη μετρήθηκε χρησιμοποιώντας την χρυσού προτύπου μέθοδο με διπλά επισημασμένο νερό.
Κατά τη διάρκεια των 20 εβδομάδων, η συνολική δαπάνη ενέργειας ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων σε σχέση με τη δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Στο ίδιο μέσο σωματικό βάρος, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τη διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες έκαψαν περίπου 250 θερμίδες ημερησίως περισσότερο από εκείνους της δίαιτας υψηλών υδατανθράκων.
“Εάν η διαφορά αυτή εξακολουθεί – και δεν παρατηρήσαμε καμία απόκλιση κατά τη διάρκεια των 20 εβδομάδων της μελέτης μας – το αποτέλεσμα θα μεταφραζόταν σε απώλεια βάρους 20 λιβρών (9 κιλά περίπου) μετά από τρία χρόνια, χωρίς μεταβολή στην πρόσληψη θερμίδων”, λέει ο Ebbeling.
Στα άτομα με την υψηλότερη έκκριση ινσουλίνης κατά την έναρξη της μελέτης, η διαφορά στις θερμιδικές δαπάνες μεταξύ των δίαιτων χαμηλής και υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες ήταν ακόμη μεγαλύτερη, περίπου 400 θερμίδες ανά ημέρα, το οποίο συνάδει με τα όσα προβλέπει το μοντέλο ‘Υδατανθράκων-Ινσουλίνης’. Η γκρελίνη, μια ορμόνη που πιστεύεται ότι μειώνει την καύση θερμίδων, ήταν σημαντικά χαμηλότερη στη δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες σε σχέση με την δίαιτα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
“Οι παρατηρήσεις μας αμφισβητούν την πεποίθηση ότι όλες οι θερμίδες είναι οι ίδιες για το σώμα”, λέει ο Ebbeling. “Η μελέτη μας δεν μέτρησε την πείνα και την κορεσμό, αλλά άλλες μελέτες υποδηλώνουν ότι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες μειώνουν επίσης την πείνα, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα”.
Ο Ludwig και ο Ebbeling ξεκίνησαν πρόσφατα μια άλλη κλινική δοκιμή που ονομάζεται FB4, στην οποία 125 ενήλικες με παχυσαρκία ζουν σε ένα οικιστικό κέντρο για 13 εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες τυγχάνουν τυχαίας επιλογής σε μία από τις τρεις δίαιτες: δίαιτα με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες / χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες / υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Τα αποτελέσματα αναμένονται το 2021.
Ελεύθερη μετάφραση: Dietonian
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου. Τα αρχικά κείμενα έχουν παραθέσεις μελετών.
ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ ιστολόγιο αυτό ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ιστολόγιο ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ
Φωτογραφία εξωφύλλου: Pexels.com