Βρέθηκα ξαφνικά με ΠΟΛΛΑ κολοκυθάκια γιατί είχα μόλις αγοράσει αρκετά και η αγαπημένη μου γειτόνισσα μου έφερε κι άλλα από το μποστάνι της, οπότε είπα να φτιάξω κολοκυθοκεφτέδες για να χρησιμοποιήσω μπόλικα. Η συνταγή βγάζει αρκετούς (καμιά 30αριά, το ταψί είναι τεράστιο) και τρώγονται και κρύοι με γιαούρτι πολύ άνετα!
Θα χρειαστείτε τα εξής:
Υλικά
1 κιλό κολοκυθάκια (εμένα ήταν 1045 γρ για την ακρίβεια)
96 γρ κρεμμύδι ξερό (1 κανονικό)
125 γρ φρέσκο, πράσινο κρεμμύδι (ήταν σχεδόν ένα ματσάκι)
45 γρ ελαιόλαδο
50 γρ τριμμένη φρυγανιά ή παξιμαδάκια τριμμένα (προαιρετικά)
8 γρ φρέσκο δυόσμο (θέλουν μπόλικο)
4 γρ άνιθο ξερό ή μισό ματσάκι φρέσκο (είχα μόνο ξερό)
2 μεγάλα αυγά ολόκληρα
260 γρ κατσικίσιο τυρί με χαμηλότερα λιπαρά (ή φέτα απλώς)
165 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορείτε να βάλετε βρώμης)
100 γρ ντομάτα χωρίς σπόρια και φλούδα ψιλοκομμένη
Πιπέρι (αλάτι έξτρα δεν έβαλα, έχει το τυρί αρκετό και αλάτισα και τα κολοκυθάκια)
Εκτέλεση
Τρίβετε το κολοκυθάκι, το αλατίζετε και το αφήνετε σε ένα σουρωτήρι για τουλάχιστον 15 λεπτά να βγάλει τα υγρά του.
Σε ένα μούλτι τρίβετε τα κρεμμύδια, τον δύοσμο, τον άνιθο αν βάλετε φρέσκο και την φρυγανιά/παξιμάδι. Στίβετε τα κολοκυθάκια με τα χέρια σας, τα ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύετε πολύ καλά με τα χέρια σας, μέχρι να έχετε ένα χυλό.
Βάζετε το μπολ στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα να δέσει το μείγμα. Όταν περάσει η ώρα, ανάβετε τον φούρνο στους 180 – 200 βαθμούς κελσίου στον αέρα και απλώνετε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί. Πλάθετε τους κεφτέδες και τους απλώνετε στο ταψί.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 – 200 βαθμούς αέρα για περίπου 30 – 40 λεπτά (ανάλογα και τον φούρνο σας). Στα 20 – 25 λεπτά, γυρνάτε τους κεφτέδες και συνεχίζετε το ψήσιμο, για να ψηθούν όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται.
Συνοδεύετε με γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά. Καλή επιτυχία!
Διατροφικές πληροφορίες
Οι 3 κεφτέδες (περίπου 130 γρ) έχουν περίπου 200 θερμίδες με 18.6 γρ υδατάνθρακα, 10.9 γρ λίπους και 8.7 γρ πρωτεΐνης.