Η πολυαγαπημένη μου πεθερά λίγο αφότου γνώρισα τον άντρα μου με έμαθε να φτιάχνω ταραμοσαλάτα, μιας και η ταραμοσαλάτα είναι ένα από τα ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ, πολύ αγαπημένα του φαγητά και δεν είχα ιδέα πως να την φτιάξω. Φυσικά η συνταγή έχει μέσα ψωμί που είναι ένα μεγάλο όχι για την διατροφή χαμηλών υδατανθράκων.

Κάποια στιγμή αποφάσισα να δοκιμάσω να την φτιάξω αντικαθιστώντας το ψωμί με ..αβοκάντο. Ναι, ακούγεται άσχετο, όμως βγήκε απίστευτα κρεμώδης και γευστική και ακόμα και ο άντρας μου είπε πως είναι καλύτερη από την κανονική – άλλωστε μη ξεχνάτε πως την φτιάχνουν και με πατάτα που σαν υφή δεν διαφέρει και πολύ με το αβοκάντο.

Επιπλέον την έβγαλα σε τραπέζι και κανείς δεν κατάλαβε πως δεν είχε ψωμί και όλοι δήλωσαν πως ήταν από τις καλύτερες που έχουν φάει. Οπότε σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να κάνετε μια δοκιμή, αξίζει πραγματικά τον (ελάχιστο) κόπο!

Τα υλικά δεν είναι ανάγκη να τα χρησιμοποιήσετε σε αυτές ακριβώς τις ποσότητες γιατί οι ακριβείς ποσότητες εξαρτώνται και από τον ταραμά που έχετε αγοράσει. Οπότε δοκιμάζετε συνέχεια (η ζωή είναι δύσκολη, χαχαχα) και προσπαθείτε να μη την φάτε όλη ..δοκιμάζοντας.

Εγώ χρησιμοποίησα το μισό κουτάκι ταραμά γιατί είχα σκοπό τον υπόλοιπο να τον φτιάξω “κανονικά” με ψωμί, οπότε αν θέλετε να το φτιάξετε όλο, διπλασιάστε χοντρικά τις ποσότητες των υλικών. Βέβαια εγώ επειδή βαριέμαι τα μετράω πάντα με ακρίβεια και ανεξάρτητα από την μάρκα του ταραμά, βγαίνει το ίδιο καλή πάντα! Θα χρειαστείτε:

Υλικά (για 6 μερίδες των 100 γρ περίπου)

150 γρ κρεμμύδι ξερό (περίπου 3 μεσαίου μεγέθους)

65 γρ ταραμάς ή ταραμοπολτός (ό,τι βρείτε, είναι περίπου το μισό κουτάκι)

260 γρ ελαιόλαδο καλής ποιότητας

130 γρ φρεσκοστυμένο χυμό λεμόνι (περίπου 5 λεμόνια, αλλά εξαρτάται πόσο ξινό το θέλετε, εμάς μας αρέσουν γενικά τα ελαφρώς ξινά)

140 γρ ώριμο αβοκάντο (ένα μεσαίο σε μέγεθος αβοκάντο)

Εκτέλεση:

Βάζετε όλα τα υλικά μαζί με  τα 210 γρ ελαιόλαδου σε ένα μπλέντερ και χτυπάτε. Ανάλογα με την σύσταση που θέλετε, προσθέτετε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Όσο πιο πολύ λάδι έχει, τόσο πιο κρεμώδης είναι – όμως δεν θέλει υπερβολές, οπότε καλύτερα να μη ξεπεράσετε κατά πολύ την παραπάνω ποσότητα. Αλάτι ΔΕΝ θέλει, ο ταραμάς είναι πολύ αλμυρός από μόνος του.

Διατροφικά στοιχεία:

Κάθε μερίδα των 100 γρ έχει 470 θερμίδες (άτιμο λάδι!), με 6 γρ συνολικών υδατανθράκων (και 2 γρ φυτικών ινών, άρα 4 γρ καθαρών υδατανθράκων – 3,3%), 2 γρ πρωτείνης (1,6%) και 52 γρ λίπος (95,1%).

Μπορείτε να δείτε τις υπόλοιπες συνταγές του ιστολογίου εδώ.

Αν σας άρεσε η συνταγή, παρακαλώ μοιραστείτε την με τους φίλους σας!

Προηγούμενο άρθροΒασικές οδηγίες για την διατροφή χαμηλών υδατανθράκων
Επόμενο άρθροΗ χοληστερόλη είναι μία από πιο ισχυρές άμυνες του οργανισμού σας
Debug: Newspaper

Απάντηση