Ακολουθεί μεγάλη, αλλά πολύ σημαντική ανάρτηση, παρακαλώ να την διαβάσετε ΟΛΟΙ, ειδικά οι καινούργιοι!
Επειδή πολλοί δεν ξέρουν πόσο σημαντικοί είναι οι ηλεκτρολύτες στην κετογονική διατροφή, διαβάστε αυτήν την ανάρτηση, για να καταλάβετε γιατί είναι απαραίτητοι, ιδίως τον πρώτο καιρό!
Όταν τρώμε υδατάνθρακες, αυτοί αποθηκεύονται στο σώμα, μαζί με νερό (υδατάνθρακας = ύδωρ + άνθραξ). Όταν μειώνουμε την ποσότητα υδατανθράκων που καταναλώνουμε, αυτό οδηγεί σε απώλεια υγρών (νερού) και μειωμένη κατακράτηση υγρών (νερού). Λιγότεροι υδατάνθρακες σημαίνουν λιγότερη ινσουλίνη, το οποίο οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια νατρίου από τα νεφρά. Η έλλειψη νατρίου οδηγεί σε ανισορροπία και τους υπόλοιπους ηλεκτρολύτες (χλώριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο). Στην περίπτωση που οι ηλεκτρολύτες δεν βρίσκονται σε ισορροπία στον οργανισμό είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν συμπτώματα όπως ζαλάδα, έντονη κόπωση, πονοκέφαλος, μυϊκές κράμπες και γενικά να επηρεαστούν αρνητικά σημαντικές σωματικές μας λειτουργίες. Για το λόγο αυτό η αναπλήρωσή τους είναι εξαιρετικά σημαντική και αυτό μπορείτε να το κάνετε ως εξής:
1. Καταρχάς το πιο σημαντικό είναι να αποκαταστήσετε το νερό που έχει χαθεί και δεν κρατάται, αλλιώς θα στρεσαριστούν τα νεφρά σας. Οπότε, ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΠΙΝΕΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ! Όχι μαζεμένο, λίγο λίγο μες στην ημέρα.
2. Η διούρηση αυτή δημιουργεί ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες, τους οποίους πρέπει μόνιμα να αντικαθιστάτε. Οι ηλεκτρολύτες είναι πολλοί και διάφοροι και δεν μπορείτε να τους αντικαταστήσετε όλους, αλλά σε γενικές γραμμές αν αντικαταστήσετε νάτριο, μαγνήσιο και κάλιο, με αυτή την σειρά, θα είστε οκ.
Για νάτριο θέλετε θαλασσινό αλάτι καλής ποιότητας. Το κριτήριο είναι να πετρώνει. αν δεν πετρώνει, τότε έχει αλουμίνιο μέσα και δεν μας κάνει (θυμάστε το ρύζι που έβαζαν παλιά μαζί με το αλάτι στις αλατιέρες στις ταβέρνες; Για να μη πετρώνει το έβαζαν!). Η γενική σύσταση είναι για 2 κ.γ. ΚΟΦΤΑ την ημέρα (περίπου 3 με 5 γρ ΤΟ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ), αλλά κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και μπορεί να θέλει λιγότερο ή περισσότερο. Ξεκινάτε με 2 – 3 γρ και βλέπετε πως νιώθετε. Φροντίζετε να αλατίζετε καλά το φαγητό σας και αν αισθάνεστε ατονία, κούραση, ζαλάδα ή ξαφνικό πονοκέφαλο, είναι πιθανό να σας λείπει νάτριο. Βάλτε σε ένα μεγάλο ποτήρι ΕΛΑΧΙΣΤΟ αλάτι, δεν το κάνουμε λύσσα, ίσα που θα το νιώθετε και πιείτε το σιγά σιγά. Πρέπει να σας είναι ευχάριστο, αν σας φαίνεται λύσσα, μη το καταναλώσετε! Λογικά θα πρέπει να αισθανθείτε αμέσως καλύτερα. ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ ΑΝ ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΣΧΕΤΟ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΕΞΤΡΑ ΑΛΑΤΙ, ΑΝ ΑΛΑΤΙΖΕΤΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΑΣ! ΟΜΩΣ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗΝ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΕΝΤΕΛΩΣ, ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΑΜΗΛΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ. 
Αν τυχόν είστε υπερτασικός/η, αποφύγετε το θαλασσινό αλάτι μέχρι να ομαλοποιηθεί η πίεση σας (συνήθως ομαλοποιείται μετά από ελάχιστο χρονικό διάστημα) και καταναλώνετε μόνο αλάτι υπερτασικών (πληροφορίες για αυτό θα βρείτε πιο κάτω). Θα πρέπει προφανώς να παρακολουθείτε στενά την πίεση σας και να μη παίρνετε χάπι χωρίς να μετρήσετε πριν. Κι αυτό γιατί συνήθως πολύ σύντομα με αυτή την διατροφή, η πίεση ομαλοποιείται, διότι η υπερβολική ινσουλίνη και το παραπάνω βάρος είναι συνήθως οι κύριοι ύποπτοι και όχι το αλάτι καλής ποιότητας (αν τρώτε αλάτι κακής ποιότητας, πιθανά να μη δείτε βελτίωση). Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για την σχέση της ινσουλίνης με την υπέρταση, εδω. Εννοείται, πως τον πρώτο και τελευταίο λόγο τον έχει πάντα ο ιατρός σας!
Αντιγράφω από το άρθρο “Από που παίρνουμε τι“:  “Για νάτριο θα χρειαστείτε θαλασσινό αλάτι καλής ποιότητας (προτάσεις σκευασμάτων εδώεδώ και εδώ από την Biodiet, αλλά θα βρείτε αλάτι καλής ποιότητας και σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα)”
Για μαγνήσιο, θα πρέπει να πάρετε κάψουλες, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Οι περισσότεροι παίρνουν κιτρικό, αλλά αν έχετε ευαισθησία στο έντερο ή κάνετε εύκολα διάρροιες, καλύτερα να πάρετε χηλικό, γιατί το κιτρικό έχει καθαρτικές ιδιότητες. Η μίνιμουμ δοσολογία είναι τα 400 mg που στις περισσότερες μάρκες αντιστοιχεί σε 2 κάψουλες/ημέρα (στο κιτρικό, στο χηλικό συνήθως είναι 4 κάψουλες η δόση) και οι περισσότεροι τις καταναλώνουν πριν τον ύπνο γιατί το μαγνήσιο είναι χαλαρωτικό και βοηθά με τον ύπνο.
Αντιγράφω από το άρθρο “Από που παίρνουμε τι“: “Η πιο οικονομική τιμή που έχω βρει για μαγνήσιο (αλλά πρέπει να μην επείγεστε, γιατί η παράδοση κάνει κάποιες ημέρες) είναι μέσω Amazon Γερμανίας: κλικ. Αν θέλετε από Ελλάδα, συστήνεται αυτό της NOW Foods. Αν έχετε τάση για διάρροια ή απλά θέλετε κάτι πιο βιοδιαθέσιμο από το κιτρικό μαγνήσιο, μπορείτε να δοκιμάσετε το χηλικό. Για σκεύασμα από Άμαζον Γερμανίας, κάντε κλικ εδώ (1 ταμπλέτα την ημέρα).

Από τις καλύτερες μάρκες μαγνησίου με μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα είναι αυτή εδώ από το IHerb! (είναι για 2 μήνες, απλά μη ξεχάσετε πως έχει όριο παραγγελίας τα 130 ευρώ)“.

Τέλος για κάλιο, πρέπει να αγοράσετε αλάτι για υπερτασικούς, ιδανικά από μαγαζί με βιολογικά ή την Biodiet και να βάζετε λίγο στο φαγητό σας κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα. Γενικά, εμπειρικά, το κάλιο καλύπτεται αρκετά αν τρώτε πράσινα λαχανικά, μπρόκολο, σολομό, μανιτάρια, αμύγδαλα και αβοκάντο συχνά. Ιδίως αβοκάντο μπορείτε να τρώτε κάθε μέρα μισό με ένα, αν σας αρέσει. Γενικά είναι καλύτερο θεωρητικά το κιτρικό κάλιο, από το αλάτι υπερτασικών, αλλά δεν υπάρχει να αγοράσετε στην Ελλάδα.
Αντιγράφω από το άρθρο “Από που παίρνουμε τι“: “Οποιαδήποτε διατροφή χαμηλών υδατανθράκων είναι διουρητική. Αυτό σημαίνει πως με την αποβολή του νερού αποβάλλονται και οι ηλεκτρολύτες, τους οποίους πρέπει να αποκαταστήσετε. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι το νάτριο και το μαγνήσιο. Κάποιοι πολύ λίγοι ΙΣΩΣ χρειαστούν και κάλιο, αλλά ως στιγμής δεν ξέρω κανέναν να το έχει χρειαστεί γιατί υπάρχει σε σχετική αφθονία στο αβοκάντο και άλλα τρόφιμα που καταναλώνουμε συχνά σ’ αυτού του είδους την διατροφή. Οπότε οι πιθανότητες είναι πως ΔΕΝ το χρειάζεστε. Αν το χρειαστείτε, δυστυχώς τα συμπληρώματα που πουλάνε στα φαρμακεία είναι πολύ χαμηλά σε περιεκτικότητα, οπότε δεν κάνουν κάτι ιδιαίτερο – το μόνο συμπλήρωμα με σημαντική δόση καλίου σε απορροφήσιμη μορφή το έχω βρει μόνο από Amazon Γερμανίας (Οι 3 κάψουλες δίνουν 900 mg), αλλά ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΠΡΩΤΑ και γενικά μην υπερβάλλετε με το κάλιο γιατί μπορεί να αποκτήσετε καρδιακά θέματα, ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ. Η καλύτερη και πιο ασφαλής λύση είναι να χρησιμοποιείτε το λεγόμενο “αλάτι για υπερτασικούς” που είναι βασικά χλωριούχο κάλιο (απλά το κιτρικό είναι καλύτερη μορφή) και μπορείτε να το βρείτε εδώ από την Biodiet, λίγο την ημέρα στο φαγητό, θα κάνει την δουλειά! Ή πάτε σε κάποιο μαγαζί με βιολογικά προϊόντα και αγοράζετε όποια μάρκα έχει. Αν είστε σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, μπορείτε να το βρείτε και εδώ από το Amazon Γερμανίας”.
Αν δεν είστε τυπικοί με όλα αυτά, είναι πιο πιθανό αφενός να δημιουργήσετε προβλήματα στα νεφρά σας και όχι μόνο, γιατί η έλλειψη μαγνησίου πχ οδηγεί σε κράμπες και δυσκοιλιότητα και γενικά θα δυσκολέψετε πολύ την ζωή σας γιατί θα αισθάνεστε πολύ άσχημα και ίσως να βιώσετε και κάτι που ονομάζεται “κέτο- γρίπη”, που σημαίνει πως θα αισθάνεστε σαν να είστε κυριολεκτικά γριπιασμένοι, ενώ θα μπορούσατε να το αποφύγετε! Αν θέλετε να διαβάσετε πιο πολλά για την “κέτο- γρίπη” δείτε εδώ.
Τα έτοιμα σκευάσματα ηλεκτρολυτών από το φαρμακείο ή τα ροφήματα για αθλήτες, ΔΕΝ μας κάνουν γιατί αφενός δεν έχουν αρκετούς ηλεκτρολύτες μέσα και αφετέρου συνήθως έχουν και άλλα περίεργα συστατικά που δεν είναι τα καλύτερα. Οπότε προσοχή!
Επιμέλεια: Dietonian
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου. 

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Φωτογραφία εξωφύλλου: pexels.com

Προηγούμενο άρθροΟ απόλυτος οδηγός για την ινσουλίνη
Επόμενο άρθροKέτσαπ χωρίς ζάχαρη
Debug: Newspaper

Απάντηση