Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά! Αγαπημένη γεύση, άλλωστε λατρεύω τις μελιτζάνες σε κάθε μορφή! Αξίζει να το φτιάξετε! Η συνταγή του πουρέ, οι οδηγίες και η φωτογραφία είναι της Άννας Δερβεντλή, την οποία ευχαριστούμε θερμά!

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΥΛΙΚΟ, ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ. ΜΕ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 150 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ BIODIET, ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 5% ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ KETOLIFE!

Θα χρειαστείτε τα εξής:

Υλικά

Για το κοκκινιστό:

1 –  2 κρεμμύδια
120 γρ. ελαιόλαδο ή βούτυρο ή λάδι καρύδας
1 κιλό μοσχάρι, κατά προτίμηση κάποιο πιο λιπαρό κομμάτι, σε μερίδες
1 ποτηράκι κρασί κόκκινο (προαιρετικά)

500 γρ. χυμό ντομάτας φρέσκιας ή από κονσέρβα/χάρτινο
2 κ.σ. θυμάρι

1 κ.σ. μαϊντανός αποξηραμένος

Κανέλα (προαιρετικά)

Δάφνη 1 = 2 φύλλα (προαιρετικά)
30 – 50 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (προαιρετικά)

Για τον πουρέ:

5 μεγάλες μελιτζάνες φλασκές
50 γρ. φρέσκο βούτυρο
2 κ.σ. αλεύρι μπαμπου
200 ml κρεμα γαλακτος 35% λιπαρά
100 γρ. μοτσαρελα (τριμμένη)
2 πρέζες άσπρο πιπέρι
1 πρέζα αλάτι

hunkiarbegentiULC

Εκτέλεση

Για το κοκκινιστό:

Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το βάζετε με το βούτυρο ή το ελαιόλαδο ή το λάδι καρύδας σε μια κατσαρόλα να σωταριστεί σε μέτρια φώτια για μερικά λεπτά μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτετε το κρέας και το σωτάρετε από όλες τις μεριές μέχρι να είναι παντού καφέ. Δυναμώνετε λίγο την φωτιά και ρίχνετε το κρασί ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να εξατμιστεί. Ρίχνετε την ντομάτα και τα μπαχαρικά, εκτός από το αλάτι (να μη σφίξει το κρέας). Χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε με σκεπασμένο το καπάκι να βράσει για περίπου 45 με 60 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Έχετε το νου σας μη σωθούν τα υγρά, ίσως χρειαστεί και λίγο νερό. Το πόση ώρα θα χρειαστεί εξαρτάται βασικά και από το μέγεθος των μερίδων, ίσως πάρει και παραπάνω από ώρα. Πρέπει να βράζει σιγά, δεν θέλουμε δυνατό βρασμό. Όταν είναι έτοιμο, ρίχνετε το αλάτι και αν θέλετε την κρέμα γάλακτος. Αφήνετε στο μάτι για λίγα λεπτά ακόμα και μετά αποσύρετε από την φωτιά.

Για τον πουρέ:

Όσο ψήνεται το κρέας, ξεκινάμε με το ψήσιμο (ή καλύτερα κάπνισμα) των μελιτζανών. Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις τρυπάμε με ένα πιρούνι (για να βγαίνει ο ατμός τους στο ψήσιμο δίχως να σκάνε) και τις ψήνετε στο grill του φούρνου (γυρνώντας τακτικά) στην μέγιστη θερμοκρασία για 50-60’, μέχρι να μαλακώσουν και να καούν από όλες τις πλευρές.

Αφαιρείτε την ψίχα από τις μελιτζάνες με ένα κουτάλι και την τοποθετείτε σε ένα σουρωτήρι για να αφήσει τα υγρά της και να σταθεί λίγο (η Αννα αφήνει για 60’), ανακατεύοντας τακτικά.

Παράλληλα, σ’ ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε τα 50 γρ. βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία και μόλις λιώσει (χωρίς να κάψει) προσθέτετε το αλεύρι μπαμπού. Ανακατεύετε μέχρι να δημιουργηθεί μία ρευστή ζύμη και μόλις ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά προσθέτετε και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθεί κι αυτή.

Σβήνετε την φωτιά κι όσο ακόμα είναι ζεστή η μπεσαμέλ προσθέτετε το τριμμένο τυρί, το άσπρο πιπέρι, την μοτσαρελα και φυσικά την ψίχα από τις μελιτζάνες. Ανακατεύετε καλά και δοκιμάζετε την γεύση να δω πόσο αλάτι χρειάζεται. Σερβίρετε αμέσως.

Μπορείτε να δείτε τις υπόλοιπες συνταγές του ιστολογίου εδώ.

Αν σας άρεσε η συνταγή, παρακαλώ μοιραστείτε την με τους φίλους σας!

Προηγούμενο άρθροΓιατί δεν πρέπει να τρώμε πολύ λίγο
Επόμενο άρθροΠαγωτό καϊμάκι ή απλή βανίλια!
Debug: Newspaper

Απάντηση