Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων είναι κοινά, τόσο κοινά όσο τα μάφιν. Τα τριγλυκερίδια είναι μεταξύ των τεσσάρων τιμών που ελέγχονται σε μια κλασική εξέταση λιπιδικού προφίλ. Τα υψηλά τριγλυκερίδια είτε αγνοούνται από τους περισσότερους γιατρούς είτε “θεραπεύονται” αντανακλαστικά με φάρμακα, όπως οι φιβράτες (Lopid, fenofibrate) ή τα ιχθυέλαια (Lovaza). Όμως σημαντικές γνώσεις είναι θαμμένες μέσα σε αυτά για την διατροφή μας, τις μεταβολικές ελλείψεις και το καρδιαγγειακό μας ρίσκο οι οποίες μπορούν να κρατηθούν υπό έλεγχο πολύ εύκολα, φυσικά χρησιμοποιώντας μη-φαρμακευτικά μέσα.
Για ποιο λόγο είναι σημαντικά τα τριγλυκερίδια; Τα επίπεδα τριγλυκεριδίων από 60 mg/dl και πάνω:
- Μπλοκάρουν την ινσουλίνη, εντείνοντας έτσι την αύξηση βάρους και τα επίπεδα σακχάρου του αίματος.
- Προκαλούν το σχηματισμό μικρών σωματιδίων LDL. Τα τριγλυκερίδια προκύπτουν στην κυκλοφορία του αίματος κυρίως ως λιποπρωτεΐνες πολύ μικρής πυκνότητας (VLDL), τα οποία αλληλεπιδρούν με άλλα σωματίδια λιποπρωτεϊνών. Άφθονα τριγλυκερίδια μέσα στη VLDL συναντούν σωματίδια LDL και τα πλουτίζουν με τριγλυκερίδια. Αυτό οδηγεί στο σχηματισμό μικρών LDL σωματιδίων τα οποία προκαλούν καρδιακή νόσο και καρδιακά επεισόδια.
- Σε επίπεδα άνω του κανονικού, τα παγκρεατικά βήτα-κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη υπόκεινται σε λιποτοξικότητα, μια μη αναστρέψιμη ζημιά που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας σε βάθος χρόνου.
- Σε πολύ υψηλά επίπεδα άνω των 1000 mg/dl, τα τριγλυκερίδια προκαλούν παγκρεατίτιδα -παγκρεατική φλεγμονή η οποία καταστρέφει τους ευαίσθητους ιστούς του παγκρέατος.
Όσο υψηλότερα είναι τα τριγλυκερίδια, τόσο μεγαλώνει το καρδιαγγειακό ρίσκο. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει μέσω του σχηματισμού μικρών σωματιδίων LDL ή με άλλα μέσα. Τα εργαστήρια συνήθως ορίζουν τα 150 mg/dl και άνω ως τον “κόφτη” για το φυσιολογικό, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια: το επίπεδο των 150 mg/dl συσχετίζεται με μια σημαντική ποσότητα από τις παραπάνω μεταβολικές στρεβλώσεις. Μόνο στα 60 mg/dl και κάτω, για παράδειγμα, τα μικρά σωματίδια LDL πέφτουν σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα ή στο μηδέν.
Τι προκαλεί την αύξηση των τριγλυκεριδίων;
Πρώτα απ’ όλα, τα διαιτητικά λίπη είναι εξ’ ορισμού τριγλυκερίδια. Το λίπος στο χοιρινό κρέας, το λίπος στο ελαιόλαδο, το λίπος σε άλλα τρόφιμα εμφανίζονται ως τριγλυκερίδια. Όταν καταναλώνουμε λίπη και έλαια, υπάρχει επομένως μια μέτρια και σχεδόν άμεση αύξηση των επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα ως σωματίδια που ονομάζονται χυλομικρά (μεγάλα σωματίδια που σχηματίζονται από τον εντερικό σωλήνα για να «πακετάρουν» λίπη για την πέψη). Τα χυλομικρά εκκαθαρίζονται ταχέως και αποτελεσματικά από το ήπαρ κατά τη διάρκεια μερικών ωρών. Στους περισσότερους ανθρώπους, η πρόσληψη λίπους – σε αντίθεση με την κοινή διαίσθηση – συντελεί σε πολύ μικρό βαθμό στα επίπεδα τριγλυκεριδίων του αίματος, και δεν συντελεί καθόλου στα υψηλά τριγλυκερίδια νηστείας.
Υπάρχουν δύο διαδικασίες που παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο τόσο στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων κατά τη νηστεία όσο και σε αυτά που προκύπτουν μετά από ένα γεύμα (“μεταγευματικά” ή “μη νηστείας”):
- Κάθε φορά που το ήπαρ λαμβάνει λιπαρά οξέα, κατασκευάζει τα τριγλυκερίδια (κάθε μόριο τριγλυκεριδίου περιέχει 3-τρι-λιπαρά οξέα). Το σπλαγχνικό λίπος – βαθιά κρυμμένο κοιλιακό λίπος – είναι ανθεκτικό στην ινσουλίνη και έτσι παρέχει συνεχή ροή των λιπαρών οξέων στο ήπαρ, μια διαδικασία που εκτελείται 24 ώρες το 24ωρο.
- Οι υδατάνθρακες στη δίαιτα μετατρέπονται σε τριγλυκερίδια με τη διαδικασία του ήπατος “de novo λιπογένεση”, η δημιουργία δηλαδή λίπους από υδατάνθρακες.
Aυτές οι δύο τελευταίες διαδικασίες αυξάνουν πολύ περισσότερο τα τριγλυκερίδια και σε κατάσταση νηστείας αλλά και μεταγευματικά, σε σχέση αυτή που σημειώνεται από το διατροφικό λίπος. Αυτές οι δύο διαδικασίες εξηγούν γιατί, για παράδειγμα, κάποιος έχει ένα επίπεδο τριγλυκεριδίων 210 mg / dl σε νηστεία και 400 mg / dl 6 ώρες μετά το φαγητό. Εξηγεί επίσης γιατί μερικά από τα τριγλυκερίδια που κατασκευάζονται από το ήπαρ μένουν εκεί και συσσωρεύονται, προκαλώντας το λιπώδες ήπαρ.
Η κατανόηση αυτών των φαινομένων μας οδηγεί σε διατροφικές πρακτικές και φυσικές μεθόδους για τη μείωση των τριγλυκεριδίων στο επίπεδο των 60 mg / dl ή λιγότερο:
- Εξαλείψτε τα δημητριακά και τα σάκχαρα – σε αντίθεση με τις συμβατικές συμβουλές για τη μείωση του λίπους και την κατανάλωση άφθονων “υγιεινών δημητριακών ολικής άλεσης”, η αμυλοπηκτίνη Α, ένας υδατάνθρακας που βρίσκεται μόνο στα δημητριακά παρέχει διαιτητικούς υδατάνθρακες που τροφοδοτούν το συκώτι για τη de novo λιπογένεση. Το υψηλό σάκχαρο του αίματος που προκύπτει από την αμυλοπηκτίνη Α οδηγεί επίσης σε αντίσταση στην ινσουλίνη. Το αποτέλεσμα: υψηλά τριγλυκερίδια. Εξαλείψτε τα δημητριακά και τα σάκχαρα και οι δύο διαδικασίες θα μειωθούν γρήγορα και δραματικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να περιορίσουν επίσης την κατανάλωση υδατανθράκων στα 15 γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων ανά γεύμα (καθαροί υδατάνθρακες = συνολικοί υδατάνθρακες – φυτικές ίνες) για την πρόληψη του ήπατος από τη de novo λιπογένεση. Μη μειώσετε το διατροφικό λίπος, καθώς αυτό αυξάνει σημαντικά τα τριγλυκερίδια. (Όταν ήμουν χορτοφάγος με δίαιτα εξαιρετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τα τριγλυκερίδια μου αυξήθηκαν σε 350 mg / dl, τώρα είναι στα 40 mg / dl).
- Αντιστρέψτε την αντίσταση στην ινσουλίνη – Πέρα από τα σιτηρά και την εξάλειψη της ζάχαρης, η αποκατάσταση της βιταμίνης D, ο επαρκής ύπνος, και η σωματική δραστηριότητα, όλα συμβάλλουν στην αναστροφή της αντίστασης στην ινσουλίνη. Ένας πολύ γρήγορος τρόπος για να αντιστραφεί η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μέσω διακοπτόμενης νηστείας, δηλαδή η νηστεία για περιόδους 15-36 ωρών (ενώ ενυδατώνεστε πολύ καλά).
- Συμπληρώστε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ιχθυέλαιο – οι EPA και DHA από το ιχθυέλαιο ενεργοποιούν την λιποπρωτεΐνη λιπάση, ένα ένζυμο που βοηθά στην επιτάχυνση της εκκαθάρισης των μεταγευματικών χυλομικρών και των σωματιδίων VLDL. Αυτό δεν ισχύει για το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ, το λινολενικό οξύ από chia, λιναρόσπορο ή καρύδια, ούτε μπορεί να επιτευχθεί με την μηδαμινή ποσότητα των EPA και DHA στο έλαιο κριλ (krill oil). Τα ωμέγα-3 πρέπει να προέρχονται από ιχθυέλαια. Επίσης, απαιτείται μεγαλύτερη συμπληρωματική ημερήσια πρόσληψη 3000-3600 mg από EPA + DHA (χωρισμένη σε δύο δόσεις).
- Καλλιεργήστε την υγιή χλωρίδα του εντέρου – Φροντίσετε να “ταΐζετε” τους μικροοργανισμούς του εντέρου σας με τις απαραίτητες ίνες που του επιτρέπουν να μετατρέψει την ίνα σε βουτυρικό – ένα λιπαρό οξύ που παράγει μεταβολικές επιδράσεις που περιλαμβάνουν μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, μείωση σακχάρου στο αίμα, μειωμένες τιμές LDL, και μειωμένα τριγλυκερίδια.
Τα φάρμακα φιμπράτες (fibrates) και το συνταγογραφημένο ιχθυέλαιο δεν είναι απαραίτητα για τη μείωση των τριγλυκεριδίων. Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα (μεταξύ πολλών), όπου η φαρμακευτική βιομηχανία έχει καταφέρει να πείσει τους γιατρούς ότι τα υψηλά τριγλυκερίδια είναι ένας λόγος για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, και όχι ένας λόγος να επιλυθεί η αιτία. ΔΕΝ έχω συνταγογραφήσει κανένα από τα δύο για χρόνια, παρά τη διαχείριση πολλών πολύπλοκων περιπτώσεων υπερλιπιδαιμίας, συμπεριλαμβανομένων και ασθενών με υψηλά τριγλυκερίδια .
*EPA και DHA είναι ακρώνυμα για το εικοσαπεντανοϊκό οξύ και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ αντίστοιχα. Αυτά τα λιπαρά οξέα είναι τα ω-3 λιπαρά, τα οποία βρίσκονται στα ψάρια κρύου νερού. Τα EPA & DHA είναι πολυακόρεστα λίπη διότι περιέχουν έξι και πέντε διπλούς δεσμούς στις μεγάλες αλυσίδες τους.
** Kριλ (krill): ένα μικρό καρκινοειδές σαν γαρίδα, των ανοικτών θαλασσών. Τρώγεται από μεγαλύτερα ζώα, ιδίως φάλαινες.
Πηγή
Μετάφραση – επιμέλεια: Καλλιρόη Κιουρή
(Στο αρχικό κείμενο υπάρχουν σύνδεσμοι με παραθέσεις)
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.
Τα υπόλοιπα επιστημονικά άρθρα του ιστότοπου μπορείτε να τα βρείτε εδώ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την συμβουλή του γιατρού σας. Το ιστολόγιο δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, συνταγογράφηση και διάγνωση ασθενειών. Οι απόψεις και οι διατροφικές συμβουλές που εκφράζονται από το ιστολόγιο δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση συμβατικών ιατρικών υπηρεσιών. Εάν έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια ή θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.
Φωτογραφία εξωφύλλου: Freepik.com