Επειδή πλέον έχουμε δικές μας κυδωνιές που έχουν αρκετή παραγωγή, δοκιμάζω κάθε χρόνο διάφορες συνταγές με τα κυδώνια. Αυτή μπορώ να πω πως πέτυχε ιδιαίτερως και είναι πολύ εύκολη, αν ξεπεράσετε το πόσο σκληρά είναι τα κυδώνια και άρα δεν κόβονται/καθαρίζονται εύκολα.

Θα χρειαστείτε τα εξής:

Υλικά

1 κιλό κυδώνια (χωρίς το σκληρό στην μέση)

600 γρ μέλι (πιθανά να γίνεται με αντίστοιχη ποσότητα από γλυκαντικό στέβια: ερυθριτόλη 1:1, αλλά δεν ξέρω μήπως κρυσταλλώσει λίγο όταν κρυώσει ή μήπως δεν κρατήσει πολύ στο ψυγείο, αλλά μπορείτε να το δοκιμάσετε)

210 γρ χυμό πορτοκάλι

Νερό

1 μεγάλο ξύλο κανέλλας

Ελάχιστο γαρύφαλλο σε σκόνη

Χυμό από μισό λεμόνι

Εκτέλεση

Πλένετε τα κυδώνια απέξω πολύ καλά με ένα συρματάκι να φύγουν όλα τα χνούδια. Τα κόβετε στα 4 (με προσοχή μη κοπείτε!) και αφαιρείτε το σκληρό κομμάτι στην μέση. Την φλούδα την αφήνετε, καθαρίζετε μόνο αν έχει μαύρα σημεία ή κάτι άλλο περίεργο. Τα τρίβετε στο χοντρό του τρίφτη (ή στην περίπτωση μου, έχω ειδικό κόπτη για μούλτι και το έκανα πολύ γρήγορα).

Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τον χυμό λεμόνι και βάζετε περίπου 400 – 600 γρ νερό. Βράζετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 με 50 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Μη βάλετε πολύ νερό, είναι καλύτερα να προσθέσετε αν δείτε και δεν έχει και τα κυδώνια είναι ακόμα σκληρά. Όταν έχει μείνει λίγο υγρό σαν σιρόπι, αποσύρετε από την φωτιά και αφήνετε να κρυώσει καλά.

Όταν έχει κρυώσει ελέγχετε αν είναι όσο πηχτό θέλετε. Αν δεν είναι, το βράζετε ξανά για λίγο και αφήνετε ξανά να κρυώσει. Αν είναι, απλά ρίχνετε τον χυμό από μισό λεμόνι και ανακατεύετε.

Αποθηκεύετε σε βάζο/βάζα που έχετε πλύνει και στεγνώσει καλά πριν και τα οποία έχετε βάλει σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς κελσίου αέρα για τουλάχιστον 10 λεπτά για να αποστειρωθούν. Φυλάτε στο ψυγείο.

Βγάζει περίπου 1.5 κιλό γλυκό.

Διατροφικές πληροφορίες

Στα 100 γρ έχει περίπου 160 θερμίδες με 44 γρ υδατάνθρακα, 0 γρ λίπους και 0 γρ πρωτεΐνης.

Προηγούμενο άρθροΜάφιν κανέλας κούπας
Επόμενο άρθροΚρέμα αβοκάντο για σαλάτες ή κρέας
Debug: Newspaper

Απάντηση