Οι πέτρες στην χολή βελτιώνονται ή επιδεινώνονται με μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων / υψηλών λιπαρών; Είναι μια κοινή ερώτηση με μια ενδιαφέρουσα απάντηση.
Η χοληδόχος κύστη αποθηκεύει τη χολή, ένα κιτρινοπράσινο υγρό που παράγεται στο ήπαρ. Η χολή χρησιμοποιείται για την πέψη του λίπους που τρώτε. Το ερώτημα είναι: Είναι καλό ή κακό για τη χοληδόχο κύστη σας να καταναλώνετε λίπος;
Η συμβατική φοβική στο λίπος απάντηση
Η συνήθης ιατρική πεποίθηση σήμερα είναι ότι τα λιπαρά τρόφιμα μπορούν να οδηγήσουν σε χολόλιθους. Αυτό οφείλεται σε αυτό που υα συμβεί εάν έχετε ήδη χολόλιθους στη χοληδόχο κύστη και τρώτε λίπος: Ένας χολόλιθος μπορεί να κολλήσει στο δρόμο προς τα έντερα και να σας δώσει κρίση (πόνος στο πάνω δεξιά μέρος του στομάχου σας).
Οι συμβατικές συμβουλές είναι να τρώτε χαμηλά λιπαρά – και να παίρνετε παυσίπονα εάν πάθετε κρίση. Εάν οι κρίσεις συνεχίσουν, η χοληδόχος κύστη αφαιρείται με χειρουργική επέμβαση ρουτίνας και το πρόβλημα συνήθως απομακρύνεται. Πιθανώς με την παρενέργεια της ελαφρώς μειωμένης ικανότητας απορρόφησης λίπους και θρεπτικών συστατικών από αυτό που τρώτε (υπάρχει λόγος που έχουμε χοληδόχο κύστη).
Η συμβατική συμβουλή να αποφεύγετε τα λιπαρά, σπάνια βοηθάνε στην απομάκρυνση των πετρών από την χοληδόχο κύστη. Αντ’ αυτού γίνεται συχνά χειρότερα με το χρόνο, μέχρι να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Αυτό δεν είναι καθόλου σύμπτωση.
Πώς να αποκτήσετε πέτρες στην χολή
Εάν τρώτε χαμηλά λιπαρά, λιγότερη χολή είναι απαραίτητη για να αφομοιώσετε το φαγητό σας. Έτσι, η χολή παραμένει στη χοληδόχο κύστη. Αρκετά, ίσως, για να σχηματιστούν πέτρες. Έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που (αντί για λίπος) τρώνε περισσότερους υδατάνθρακες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο χολόλιθων.
Όλα ακούγονται λογικά. Και υπάρχουν ακόμα καλύτερα αποδεικτικά στοιχεία. Ο κίνδυνος μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά έχει δοκιμαστεί τουλάχιστον τρεις φορές:
- Σε μια μελέτη με 51 παχύσαρκους ανθρώπους που χρησιμοποίησαν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (μόλις ένα γραμμάριο λίπους την ημέρα!), η χοληδόχος κύστη εξετάστηκε με υπέρηχο πριν από τη δίαιτα και μετά από ένα και δύο μήνες αντίστοιχα. Μετά από ένα μήνα τέσσερις από τους 51 συμμετέχοντες είχαν αναπτύξει νέους χολόλιθους. Μετά από δύο μήνες, περισσότεροι από έναν στους τέσσερις (13 άτομα) είχαν νέους χολόλιθους! Αυτό σε μια δίαιτα σχεδόν χωρίς λιπαρά. Τρεις συμμετέχοντες χρειάστηκαν να αφαιρέσουν τη χοληδόχο κύστη κατά τη διάρκεια της μελέτης.
- Μια παρόμοια μελέτη εξέτασε 19 ανθρώπους που κατανάλωναν δίαιτα εξαιρετικά χαμηλών λιπαρών με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες σε διάστημα 16 εβδομάδων. Στην εξέταση με υπερηχογράφημα στο τέλος της μελέτης, πέντε άτομα (και πάλι περίπου ένας στους τέσσερις) είχαν νέους χολόλιθους.
- Μια τρίτη μελέτη συνέκρινε μια δίαιτα εξαιρετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με μια διατροφή ελαφρώς υψηλότερη σε λίπος κατά τη διάρκεια 3 μηνών. Περισσότεροι από ένας στους δύο (6 από τους 11 ανθρώπους) στην ομάδα που έτρωγαν εξαιρετικά χαμηλά λιπαρά ανέπτυξαν νέους χολόλιθους. Κανείς στην ομάδα με το περισσότερο λίπος δεν ανέπτυξε πέτρες.
Συμπέρασμα: Θέλετε χολόλιθους; Αποφύγετε το λίπος.
Τι συμβαίνει αν κάνετε το αντίθετο;
Τι γίνεται αν κάνατε το αντίθετο από τις συνηθισμένες συμβουλές; Τρώτε τακτικά φαγητό με λίπος σε αυτό; Στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί περισσότερη χολή για να αφομοιώθει το φαγητό. Οι χοληφόροι πόροι και η χοληδόχος κύστη θα ξεπλένονται τακτικά. Πιθανότατα δεν θα έχουν χρόνο για να σχηματιστούν πέτρες και οι προϋπάρχουσες πέτρες θα μπορούσαν (αν είστε τυχεροί) να αποβληθούν στο λεπτό έντερο.
Ο κίνδυνος είναι ότι αν έχετε ήδη πέτρες, μπορεί κάποια να φρακάρει κάπου.
Το ερώτημα είναι: Σας ενδιαφέρει μια βραχυπρόθεσμη λύση (μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά) ή ψάχνετε κάτι πιο μακροπρόθεσμο (μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά);
Μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά δουλεύει;
Είναι λογικό να πιστεύουμε ότι τα τρόφιμαπου είναι υψηλότερα σε λίπος μπορεί να βοηθήσουν να έχουμε μια χοληδόχο κύστη απαλλαγμένη από χολόλιθους. Αλλά από όσο γνωρίζω, καμία μελέτη δεν έχει γίνει σε άτομα με χολόλιθους με επιλογή τροφών υψηλών σε λιπαρά.
Από την άλλη πλευρά, γνωρίζω αρκετά άτομα που έχουν βιώσει βελτίωση ή εξαφάνιση προϋπάρχοντων πετρών στην χολή με μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων και υψηλού λίπους. Αλλά όχι πάντα χωρίς κρίσεις.
Μια σουηδική ιστοσελίδα που έχει ως θέμα την χαμηλή σε υδατανθράκες διατροφή πραγματοποίησε έρευνα στα μέλη της ρωτώντας τι συνέβη από όταν άρχισαν να τρώνε κατ’ αυτόν τον τρόπο, ενώ είχαν πέτρες στην χολή. 145 άτομα απάντησαν. Θα δείτε τις παντήσεις στο παρακάτω γράφημα, όμως έχετε υπόψη πως αυτό το είδος της έρευνας δίνει πολύ αναξιόπιστες απαντήσεις:
Αυτή η έρευνα υποστηρίζει κάπως την θεωρία ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορούν να θεραπεύσουν τη νόσο των χολόλιθων.
Χολόλιθοι και πέτρες στα νεφρά
Οι ασθενείς με πέτρες στα νεφρά λαμβάνουν καλύτερες συμβουλές. Τους λένε να πίνουν πολλά υγρά, αυξάνοντας την παραγωγή ούρων, έτσι ώστε οι πέτρες να μην έχουν χρόνο να αναπτυχθούν. Εάν έχετε ήδη πέτρες στα νεφρά, αυτή η συμβουλή θα μπορούσε να σας δώσει κολικό των νεφρών αρχικά – αλλά σας συμβουλεύουν ούτως ή άλλως να πίνετε πολλά υγρά.
Ο λόγος για τον οποίο δίνουμε την αντίθετη συμβουλή όταν πρόκειται για χολόλιθους μπορεί να είναι ο παρωχημένος φόβος του λίπους. Εάν φοβόμασταν το νερό, ίσως και στους ασθενείς με πέτρες στα νεφρά να τους έλεγαν να αποφύγουν να πιουν υγρά ώστε να μη πάθουν κολικούς.
Κι αν δεν έχω χολή;
Μια άλλη πολύ συνηθισμένη ερώτηση είναι αν μπορεί κάποιος να κάνει διατροφή χαμηλών υδατανθράκων/υψηλή σε λίπος αν έχει ήδη αφαιρεσεί την χολή του. Η απάντηση είναι πως για τους περισσότερους ανθρώπους δεν υπάρχει θέμα.
Για κάποιους ίσως να χρειαστεί σταδιακή αύξηση των λιπαρών, ώστε να δώσουν στο σώμα τους τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής. Αλλιώς μπορεί το σώμα να έχει τον χρόνο να χωνέψει το λίπος το οποίο αρχικά θα οδηγήσει σε διάρροια. Παρόλα αυτά σπάνια συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.
Τα υπόλοιπα επιστημονικά άρθρα του ιστότοπου μπορείτε να τα βρείτε εδώ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την συμβουλή του γιατρού σας. Το ιστολόγιο δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, συνταγογράφηση και διάγνωση ασθενειών. Οι απόψεις και οι διατροφικές συμβουλές που εκφράζονται από το ιστολόγιο δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση συμβατικών ιατρικών υπηρεσιών. Εάν έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια ή θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.
Φωτογραφία εξωφύλλου: freepik.com