Ανάλογα με το χρώμα του τροφίμου (πράσινο, πορτοκαλί ή κόκκινο), αυτό επιτρέπεται σε ελεύθερες ή πιο ελεγχόμενες ποσότητες ή απαγορεύεται. Αν θέλετε να πετύχετε επίπεδα θεραπευτικής κέτωσης, τότε θα πρέπει να αποφεύγετε συστηματικά τα τρόφιμα της πορτοκαλί και εντελώς αυτά της κόκκινης ομάδας (που είναι ούτως ή άλλως απαγορευμένα για όλους). Γενικά όσο λιγότερο καταναλώνετε τα τρόφιμα από την πορτοκαλί ομάδα, τόσο καλύτερα, όμως επειδή υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς φρούτα (ναι, μαμά, εσένα λέω!), η λίστα αυτή μπορεί να χρησιμεύσει ως οδηγός – και πάλι η κατανάλωση καλό είναι να μην είναι καθημερινή και να περιορίζεται σε δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.
Αν θέλετε να δείτε τα περιεχόμενα μόνο μίας λίστας κατευθείαν, πατήστε στα παρακάτω links:
ΠΡΑΣΙΝΗ ΛΙΣΤΑ | ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΛΙΣΤΑ | ΚΟΚΚΙΝΗ ΛΙΣΤΑ
ΠΡΑΣΙΝΗ ΛΙΣΤΑ
Με πράσινο είναι η λίστα της “ελεύθερης” κατανάλωσης: μπορείτε να επιλέξετε ό,τι θέλετε χωρίς να ανησυχείτε για την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, αφού όλα τα τρόφιμα σε αυτή την λίστα έχουν από 0 έως 8 γρ υδατανθράκων ανά 100g. Αλλά αν θέλετε να χάσετε βάρος, προφανώς θα πρέπει να ελέγξετε σχετικά την ποσότητα, οι θερμίδες παραμένουν θερμίδες και ακόμα και το νερό σε απεριόριστη ποσότητα μπορεί να αποβεί επίκινδυνο!
Παρότι δεν χρειάζετε να μετράτε κάτι ιδιαίτερο, αν τρώτε από αυτή την λίστα (πρέπει βέβαια να τρώτε λογικές ποσότητες, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟ), η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης δεν συνιστάται, οπότε φάτε μια μέτρια ποσότητα σε κάθε γεύμα. Καταναλώστε όσο περισσότερο λίπος μπορείτε χωρίς να νιώθετε άσχημα (η υπερκατανάλωση λίπους μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και διάρροια), αλλά χωρίς να πιέζεστε ή να υπερβάλλετε.
Προσοχή: να τρώτε μόνο όταν πεινάτε και να σταματάτε μόλις νιώσετε πλήρεις – αποφεύγετε την υπερφαγία. Το μέγεθος και το πάχος της παλάμης σας χωρίς δάχτυλα είναι ένα καλό μέτρο για να υπολογίσετε πόση πρέπει να είναι μία μερίδα ζωικής πρωτεΐνης.
ΖΩΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ (εκτός εάν αυτές αναφέρουν κάτι διαφορετικό, είναι όλες 0 γρ υδατανθράκων ανά 100g)
- Όλα τα αυγά
- Όλα τα κρέατα, τα πουλερικά και το κυνήγι: βοδινό/μοσχαρίσιο, προβατίνα, αρνί, χοιρινό, ελάφι, στρουθοκάμηλο, κοτόπουλο, πάπια, πανσέτα
- Η γαλοπούλα είναι άπαχη, καλό είναι να αποφεύγεται.
- Αλλάντικα μόνο αν βρείτε σχετικά ανεπέξεργαστα, πχ προσούτο που έχει μόνο χοιρινό και αλάτι.
- Λουκάνικα καλύτερα μη τρώτε, εκτός αν πάρετε από τον χασάπη σας και έχουν μέσα μόνο κρέας και λίπος.
- Το μπέικον καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο γιατί είναι αρκετά επεξεργασμένο.
- Το συκώτι επιτρέπεται, αλλά με μέτρο, γιατί είναι εντελώς άπαχο.
- Προσοχή στα έτοιμα μπιφτέκια και τους κιμάδες, να μην έχουν ψωμί/βρώμη ή φρυγανιά, να έχουν μόνο μπαχαρικά. Συνταγή για αφράτα μπιφτέκια χωρίς ψωμί θα βρείτε εδώ.
- Όλα τα εντόσθια
- Όλα τα ψάρια (όσο μπορείτε αποφεύγετε τα ψάρια ιχθυοτροφείου και γενικά προτιμάτε τα μικρά σε μέγεθος)
- Τα θαλασσινά είναι άπαχα, θέλουν προσοχή στην ποσότητα! Επιτρέπονται όμως.
- Ζωμοί (κρέατος, κοτόπουλου, κατά προτίμηση χειροποίητοι)
Photo by Social Cut on Unsplash
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ (με φειδώ αν ο στόχος είναι η απώλεια βάρους)
- Κρέμα γάλακτος (τουλάχιστον 35% λιπαρά και μόνο ζωικής προέλευσης)
- Τυρί κρέμα (mascarpone, philadelphia, arla)
- Πλήρες ελληνικό γιαούρτι (με φειδώ, όχι πάνω από 200 γρ/ημέρα το πολύ και αυτό με τα 10% λιπαρά)
- Σκληρά τυριά (παρμεζάνα, τσένταρ, κεφαλοτύρι κλπ)
- Γενικά προτιμάτε τα πιο λιπαρά τυριά, αποφεύγετε τα εκ φύσεως άπαχα, πχ cottage, αν και τα χρησιμοποιούμε με μέτρο σε κάποιες συνταγές ή τα χρησιμοποιούν όσοι κάνουν απλή διατροφή χαμηλών υδατανθράκων και όχι κετογονική.
ΜΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
- Γάλα και κρέμα καρύδας
- Γάλα αμυγδάλου
- Γάλα κάνναβης
ΛΙΠΗ
- Λαδι καρύδας
- Κάθε πηγμένο ζωικό λίπος (που έχει λιώσει και έχει ξαναπήξει, πχ το λίπος που βγαίνει από το μπέικον ή την πανσέτα όταν το τηγανίζουμε)
- Λάδι αβοκάντο
- Βούτυρο
- Λίπος πάπιας
- “Καθαρό” βούτυρο κλαριφιέ ή ghee
- Λαρδί
- Μαγιονέζα, με πλήρη λιπαρά (όχι από φυτικά έλαια όμως, που σημαίνει πως βασικά πρέπει να την φτιάξετε μόνοι σας, συνταγή εδώ με ωμά αυγά και εδώ χωρίς ωμά αυγά)
- Ελαιόλαδο – και ελιές
ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΚΕΥΜΑΤΑ
Όλα τα αρωματικά, μπαχαρικά και καρυκεύματα είναι εντάξει, υπό την προϋπόθεση ότι δεν περιέχουν σάκχαρα, συντηρητικά ή φυτικά (από σπόρους) έλαια.
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΙ ΣΠΟΡΟΙ (με φειδώ αν ο στόχος είναι η απώλεια βάρους)
- Αμύγδαλα (και το αλεύρι/γάλα του, καθώς και το βούτυρο αμυγδάλου)
- Λιναρόσπορος (καλύτερα να αποφύγετε τους αλεσμένους, οι αλεσμένοι ταγγίζουν εύκολα και γίνονται τοξικοί)
- Chia seeds
- Macadamia
- Φυστίκια πεκάν
- Κουκουνάρι
- Κολοκυθόσποροι
- Ηλιόσποροι
- Καρύδια
- Καρύδα (και το αλεύρι/γάλα της, καθώς και το βούτυρο καρύδας – τεχνικά δεν είναι ξηρός καρπός ή σπόρος, αλλά φρούτο, απλά μπήκε εδώ για λόγους ευκολίας)
- Σουσάμι λευκό και μαύρο (και ταχίνι)
- Σπόροι κάνναβης
- Φουντούκια
- Φιστίκια Βραζιλίας
Σημείωση 1: Τα φιστίκια Αιγίνης επιτρέπονται σε πολύ μικρή ποσότητα γιατί έχουν αρκετούς υδατάνθρακες, το ίδιο και τα αράπικα φιστίκια και τα κάσιους, τα οποία θεωρούνται όσπρια και όχι ξηροί καρποί. Οι περισσότεροι τρώνε και ΜΙΚΡΕΣ ποσότητες από φυστικοβούτυρο, αλλά κανονικά ΔΕΝ επιτρέπεται.
Σημείωση 2: Το αλεύρι και το γάλα της καρύδας και του αμυγδάλου θέλει προσοχή στην ποσότητα γιατί κάποιες μάρκες έχουν αρκετούς υδατάνθρακες μέσα. Εννοείται πάντα παίρνετε χωρίς ζάχαρη.
Photo by Roberta Sorge on Unsplash
ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ (με φειδώ για διάφορους λόγους)
- Στέβια
- Ερυθριτόλη
- Monk fruit
- Sukrin Gold
- Sukrin Fibre Syrup Clear (Υποκατάστατο σιροπιού) – όχι για κάθε μέρα!
- Υγρά γλυκαντικά: ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΟΝΟ της NOW η στέβια (την βρίσκετε σε φαρμακείο συνήθως) ή της Linodiet ή της Canderel (μόνο αυτό!)
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ
- Psyllium
- Αλεύρι φυτικών ινών (mix 1 και 2)
- Αλεύρι σουσαμιού και λιναρόσπορου
- Πανίρ
- “Ζυμαρικά” και “ρύζι” shirataki
- Ίνες/αλεύρι bamboo
- Ίνες κακάο
- Ίνες βρώμης
- Γλυκομαννάνη
- Κόμμι γκουάρ (σε μικρή ποσότητα σε συνταγές) ή κόμμι ξανθάνης
- Ζελάτινη και άγαρ άγαρ
- Ασπράδι αυγού σε σκόνη (σε μικρή ποσότητα σε συνταγές)
- Πάστα λιναρόσπορου
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
- Όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λάχανο, μαρούλια κλπ)
- Οποιαδήποτε άλλα λαχανικά που καλλιεργούνται πάνω από το έδαφος
- Καρδιές αγκινάρας
- Σπαράγγια
- Μελιτζάνες (με φειδώ)
- Αβοκάντο
- Μπρόκολο
- Μπάμιες
- Λαχανάκια Βρυξελλών
- Λάχανο
- Κουνουπίδι
- Σέλερυ – Σέλινο
- Κολοκυθάκια
- Πράσα (με φειδώ)
- Μανιτάρια
- Ελιές
- Κρεμμύδια
- Πιπεριές
- Κολοκύθι
- Ραπανάκια
- Ξυνολάχανο
- Φρέσκα κρεμμυδάκια
- Φύκια
- Ντομάτες και ντοματίνια (με φειδώ)
- Κρεμμύδι ξερό (με φειδώ)
- Πράσινα φασολάκια (με φειδώ, ως συνοδευτικά)
- Ρόκα
- Αμπελοφάσουλα (με φειδώ, ως συνοδευτικά)
- Μυρωδικά (μαϊντανός, άνιθος, μάραθος, βασιλικός, δυόσμος, θυμάρι κλπ)
- Χόρτα (όλα τα είδη)
Photo by Agence Producteurs Locaux Damien Kühn on Unsplash
ΑΛΚΟΟΛ – ΡΟΦΗΜΑΤΑ – ΣΟΚΟΛΑΤΑ
- Καφές/ Τσάι/ Κακάο ελεύθερα (χωρίς ζάχαρη ή γάλα – επιτρέπεται απλή κρέμα γάλακτος ή κρέμα καρύδας και γάλα καρύδας ή αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη και φυσικά επιτρέπεται η στέβια).
- Ανθρακούχο, απλό ή μεταλλικό νερό και σόδα.
- Όλα τα “σκληρά” ποτά που είναι προϊόν απόσταξης: τζιν, ρούμι, ουίσκι, βότκα, τσίπουρο, ρακί (το ούζο παρότι είναι κι αυτό προϊόν απόσταξης ΔΕΝ επιτρέπεται λόγω του γλυκάνισου). Επίσης επιτρέπεται η τεκίλα και το ξηρό μαρτίνι. Κρασί επιτρέπεται σε μετρημένες ποσότητες (έως 2 ποτήρια), ξηρό, είτε λευκό, είτε κόκκινο – το ροζέ δεν είναι ιδανικό. Από κοκτέιλ επιτρέπεται το μοχίτο και η καϊπιρίνια, αλλά να είναι χωρίς καθόλου ζάχαρη! ΠΡΟΣΟΧΗ: Η κέτωση μειώνει τις αντοχές στο αλκοόλ και τα ποτά απόσταξης ρίχνουν κι άλλο την γλυκόζη, ΟΠΟΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ!
- Επιτρέπεται ακόμα η σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο (τουλάχιστον 80%) που επίσης σε ποσότητα όχι μεγαλύτερη από 30 γρ. Καλό είναι να μη καταναλώνεται καθημερινά, φτιάξτε καλύτερα κάποια από τις συνταγές για τα σοκολατάκια.
- ΟΧΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΛΑΙΤ Ή ΜΕ ΣΤΕΒΙΑ (εκτός αν βρείτε κάποιο να έχει μόνο στέβια, που και πάλι καλό είναι να μη το καταναλώνετε συχνά). Δείτε εδώ γιατί.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΛΙΣΤΑ
Η πορτοκαλί λίστα αποτελείται από τρόφιμα που περιέχουν μεταξύ 6 και 25γρ υδατανθράκων ανά 100γρ (6% – 25%).
Παρακολουθήστε τους υδατάνθρακες που καταναλώνετε χωρίς να παθαίνετε έμμονη και θα λάβετε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Αν προσπαθείτε να μπείτε σε κέτωση, ο κατάλογος αυτός θα σας βοηθήσει να μείνετε κάτω από ένα σύνολο 50 γρ υδατάνθρακες ανά ημέρα. Μετράμε μόνο τους καθαρούς (όχι τους συνολικούς, δηλαδή δεν υπολογίζουμε τις φυτικές ίνες) υδατάνθρακες και είναι για όλα τα τρόφιμα από 23 έως 25γρ ανά αναγραφόμενη ποσότητα. Τα συστατικά είναι όλα φρέσκα, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά.
Γενικά αν θέλετε να κάνετε κετογονική διατροφή, θα αποφεύγετε τα τρόφιμα αυτής της λίστας, αφού κανονικά το όριο των υδατανθράκων για κέτωση είναι τα 20 γραμμάρια – εξαιρούνται τα μούρα και οι φράουλες που ενίοτε μπορούν να καταναλωθούν σε πολύ μικρή ποσότητα με συνοδεία λίπους (κρέμα γάλακτος ή καρύδας) χωρίς να δημιουργούν θέμα. Στην ουσία αν καταναλώνετε τροφές από εδώ, θεωρείστε πως κάνετε διατροφή χαμηλών υδατανθράκων και όχι κετογονική.
Πέραν των υδατανθράκων όμως, η φρουκτόζη έχει πολλά άλλα θέματα και καλό είναι να την αποφεύγετε. Δείτε εδώ γιατί. Προφανώς και είστε ελεύθεροι να φάτε ό,τι θέλετε, όμως παρακαλώ έχετε υπόψη πως η λογική μας δεν είναι απλά να χωράει ό,τι τρώμε στα μάκρος μας, αλλά εξετάζουμε και το κατά πόσο οι τροφές που τρώμε είναι καλές ή όχι. Επειδή λοιπόν τα φρούτα δεν είναι η καλύτερη επιλογή, ιδίως σε ποσότητα, γενικά όσο μπορείτε, καλό είναι να τα αποφεύγετε και αν θέλετε να φάτε περισσότερους υδατάνθρακες, να προτιμήσετε κάποιο αμυλούχο λαχανικό.
Το ιδανικό θα ήταν να τρώτε το πολύ μία από τις επιλογές της πορτοκαλί λίστας. Για μια πιο χαλαρή διατροφή χαμηλών υδατανθράκων ή αν μόλις ξεκινάτε, θα μπορούσατε να επιλέγετε έως 3 επιλογές, αλλά αν θέλετε να μπείτε σε κέτωση και τελικά να προσαρμοστείτε στην καύση λίπους για ενέργεια, καλό είναι να αποφεύγετε τα φρούτα εντελώς και σταδιακά να μειώνετε και ό,τι άλλο καταναλώνετε από την πορτοκαλί λίστα ή να μην το τρώτε κάθε μέρα. Στην τελική όμως όλα εξαρτώνται από το τι όριο έχετε θέσει στον εαυτό σας: κάποιος που γυμνάζεται πολύ και είναι γενικά υγιής, θα μπορούσε να καταναλώσει έως και 100 γρ υδατάνθρακων, μοιρασμένα πριν ή μετά την προπόνηση και πάλι να είναι εντάξει και ίσως να δει και κέτωση, αν επιλέξει να καταναλώνει τους περισσότερους υδατάνθρακες πριν την προπόνηση. Το πιο σημαντικό είναι να προσέξετε την ποιότητα των υδατανθράκων, όποια κι αν είναι η ποσότητα: το ρύζι είναι καλύτερη επιλογή από τα μακαρόνια που περιέχουν γλουτένη και είναι πολύ επεξεργασμένα και η κρύα βραστή πατάτα είναι καλύτερη από τα έτοιμα συσκευασμένα τσιπς!
ΟΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΟΛΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 15 ΓΡ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ!
ΦΡΟΥΤΑ
- 3/4 φλιτζανιού ανανά (110 γρ)
- 1 μικρό αχλάδι (100 γρ)
- 4 βερίκοκα (130 γρ)
- 140 γρ γκρέιπφρουτ
- 1 φέτα καρπούζι (180 γρ)
- 12 μεγάλα κεράσια (120 γρ)
- 1/2 μικρό μάνγκο (100 γρ)
- 1 μικρό μήλο (120 γρ) – να το τρώτε σπάνια
- 1 φλιτζάνι μούρα (200 γρ)
- 60 γρ μπανάνα – να το τρώτε σπάνια
- 1 μέτριο νεκταρίνι (140 γρ)
- 1 μικρό πορτοκάλι (110 γρ) – να το τρώτε σπάνια
- 1 μέτριο ροδάκινο (150 γρ)
- 17 ρόγες σταφύλι (140 γρ) – να τα τρώτε πολύ σπάνια
- 10 μικρές φράουλες (200 γρ)
- 2 μανταρίνια κλημεντίνες (περίπου 150 γρ)
- 50 γρ σύκα – να τα τρώτε πολύ σπάνια
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
- Κάσιους, ωμά, 50 γρ.
ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
- Μέλι 1 κ.γ., 5 γρ (έχει 5 γρ υδατάνθρακες, καλύτερα μη φάτε πιο πολύ)
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΟΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΟΛΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 25 ΓΡ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ!
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
- Κίτρινη κολοκύθα, έως 380 γρ, ζυγισμένη ωμή
- Καρότα βρασμένα έως 250 γρ
- Γλυκοπατάτα ή πατάτα βρασμένη, 140 γρ
- Ψητή στον φούρνο πατάτα, 140 γρ
- Τηγανιτή στο σπίτι πατάτα, έως 90 γρ
- Αρακάς, έως 170 γρ ζυγισμένος ωμός
- Παντζάρια βρασμένα, έως 250 γρ
ΑΛΛΑ
- Ρύζι λευκό βρασμένο, το πολύ 100 γρ
- Ρύζι καστανό βρασμένο, το πολύ 100 γρ
- Βρώμη ωμή, 35 γρ
- Κινόα βρασμένη, έως 120 γρ
- Άμυλο ταπιόκας, έως 25 γρ
- Αμάρανθος ωμός, έως 40γρ
- Φαγόπυρο, έως 35 γρ
Photo by Social Cut on Unsplash
ΚΟΚΚΙΝΗ ΛΙΣΤΑ
Η κόκκινη λίστα περιέχει όλα τα τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε, καθώς θα είναι είτε τοξικά (π.χ. σπορέλαια, σόγια) ή τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να αποφύγετε όλα τα στοιχεία σε αυτή τη λίστα, ή, στην καλύτερη περίπτωση να τα τρώτε πολύ περιστασιακά και σε πολύ περιορισμένες ποσότητες. Δεν θα σας βοηθήσουν καθόλου στην προσπάθειά σας να φτάσετε το στόχο σας.
ΣΙΤΗΡΑ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ (όλα βασικά)
- Καλαμπόκι και προϊόντα από καλαμπόκι – ποπ κορν, πολέντα κ.λ.π.
- Κεχρί
- Στάρι και παράγωγα
- Σίκαλη και παράγωγα
- Κριθάρι και παράγωγα
- ‘Ολα τα όσπρια, φασόλια, φακές, ρεβύθια κ.λ.π. (και τα φρέσκια κουκιά εδώ)
- Πίτουρο (βρώμης, σίκαλης κ.λ.π.)
- Σόγια (και ό,τι την περιέχει, πχ σόγια σος, αλεύρι σόγιας κλπ)
- Χαρούπι
ΨΗΜΕΝΑ ΚΑΛΟΥΔΙΑ
- Όλα τα άλευρα από σπόρους – αλεύρι σίτου, καλαμποκάλευρο, αλεύρι σίκαλης, κριθαριού, αλεύρι αρακά, ρυζάλευρο κ.λ.π.
- Όλες οι μορφές του ψωμιού
- Δημητριακά πρωινού, μούσλι, granola κάθε είδους
- Σίκαλη
- Κριθάρι
- Κέικ, μπισκότα, είδη ζαχαροπλαστικής
- Κουσκούς
- Κράκερς
- Ζυμαρικά, χυλοπίτες
- Κέικ ή μπισκότα ρυζιού
- Σκόνες πύκνωσης όπως άμυλο αραβοσίτου ή κόρν φλάουρ, εκτός αν πρόκειται για πάρα πολύ μικρή ποσότητα σκόνης σε μεγάλη ποσότητα φαγητού
- Γλουτένη
Photo by Social Cut on Unsplash
ΠΟΤΑ
- Μπύρες, μηλίτης
- Ανθρακούχα ποτά (αναψυκτικά) οποιουδήποτε είδους (και τα λάιτ δηλαδή), εκτός από ανθρακούχο νερό και σόδα απλή
- Οποιοδήποτε συσκευασμένο ποτό διαίτης
- Γλυκά κρασιά, ποτά και τα κοκτέιλ γενικά
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
- Τυριά επάλειψης εντελώς βιομηχανοποιημένα (πχ lavachequirit και παρόμοια)
- Κρέμα καφέ σε σκόνη
- Γάλα αμυγδάλου ή άλλου ξηρού καρπού με ζάχαρη
- Συμπυκνωμένο γάλα
- Οτιδήποτε χωρίς λιπαρά
- Παγωτό εμπορίου
- Πουτίγκες
- Μειωμένης περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα αγελάδας
- Γάλα ρυζιού
- Γάλα σόγιας
- Όλα τα γιαούρτια με γεύσεις
ΛΙΠΗ
- Όλα τα σπορέλαια (ηλιέλαιο, σπορέλαιο, φυστικέλαιο, σογιέλαιο, σησαμέλαιο, από κουκούτσια σταφυλιού, καλαμποκέλαιο κ.λ.π.)
- Σοκολάτα (επιτρέπεται μόνο αυτή που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, από 85% και πάνω)
- Εμπορικές έτοιμες σάλτσες, μαρινάδες και σάλτσες για σαλάτες
- Υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα έλαια, συμπεριλαμβανομένων της μαργαρίνης, των φυτικών έλαιων και λιπών
ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
- Ο χυμός φρούτων κάθε είδους, χειροποίητος ή του εμπορίου
- Χυμοί λαχανικών (εκτός αν πρόκειται για σπιτικούς φτιαγμένους μόνο με λαχανικά που επιτρέπονται και κάποια μορφή λίπους – κρέμα γάλακτος, αβοκάντο, λάδι καρύδας, μακαντάμια κ.λ.π.)
ΓΕΝΙΚΩΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ
- Όλα τα fast food
- Όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα
- Όλα τα τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης όπως είναι η γλυκόζη, δεξτρόζη κλπ
- Όλα τα προϊόντα σόγιας (“πρωτεΐνη” για χορτοφάγους)
- Έτοιμα ψωμιά, κρουασάν, δημητριακά, χαλβάδες, γλυκά, αρτοπαρασκευάσματα
- Τα κρέατα που τα έχουν επεξεργαστεί με ζάχαρη (πχ το μπέικον – είναι προτιμότερη η πανσέτα) ή είναι παναρισμένα ή τα πολύ επεξεργασμένα αλλαντικά κάθε είδους, πχ παριζάκια, σαλάμια, καπνιστή γαλοπούλα κλπ.
- Λουκανικάκια κοκτέιλ, κονσερβοποιημένα κρέατα
- Όλες οι κονσέρβες σε φυτικό λίπος, διαλέγετε ή σε νερό ή σε ελαιόλαδο
- Όλα τα αποξηραμένα ή οσμωτικά φρούτα
- Οι έτοιμες σοκολάτες με στέβια γιατί συνήθως δεν έχουν μόνο στέβια, αλλά και άλλα γλυκαντικά και έχουν και χαμηλά λιπαρά
- Αναψυκτικά light, zero ή κανονικά
Photo by Fernanda Rodríguez on Unsplash
ΑΜΥΛΟΥΧΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
- Όσπρια
- Φιστίκια (δείτε και την πράσινη λίστα για λεπτομέρειες)
ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
- Οτιδήποτε με αγαύη ή σιρόπι σφενδάμου ή άλλο σιρόπι
- Όλες οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες (ασπαρτάμη, ακεσουλφάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη, Splenda, σορβιτόλη, μαλτιτόλη, μαλτοδεξτρίνη) – πρακτικά δεν επηρεάζουν την κέτωση, όμως συντηρούν τις λιγούρες και κάνουν πολύ κακό στο σώμα μας
- Αποξηραμενα φρούτα
- Φρουκτόζη και γλυκόζη
- Μέλι (εκτός από 1 κ.γ. ανά ημέρα αν το θέλετε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ) και μελάσσα
- Βύνη
- Ζάχαρη οποιουδήποτε είδους (λευκή, καστανή ή καρύδας, όλες είναι ζάχαρη)
- Κουφέτα ή εμπορικά τουρσιά ή άλλα τρόφιμα με ζάχαρη
- Γλύκα
- Έτοιμα σιρόπια κάθε είδους
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.
ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ