Η συνταγή και οι φωτογραφίες είναι της αγαπημένης μας Ειρήνης Μολ και η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στην ομάδα της Ειρήνης στο facebook Συνταγές κέτο/low carb by eirini mol! Η Ειρήνη λέει πως είναι σαν χωριάτικο ψωμί ολικής, μυρωδάτο και με την σωστή υγρασία!
ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΥΛΙΚΟ, ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ. ΜΕ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 150 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ BIODIET, ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 5% ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ KETOLIFE!
Θα χρειαστείτε τα εξής:
Υλικά (για 12 μερίδες)
100 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
45 γρ. αλεύρι καρύδας
20 γρ. ψύλλιουμ τριμμένο
30 γρ. σκόνη πρωτεΐνης whey protein isolate άγευστη
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
2 κ. γλ. ξηρή μαγιά
½ κ. γλ. σόδα μαγειρικής
1 κ. σ. γλυκαντικό 1:1 (η Ειρήνη έβαλε στέβια με ερυθριτόλη)
1 κ. γ. αλάτι (5 γρ)
6 μεσαία αυγά
250 γρ quark 20% fat ή γιαούρτι στραγγιστό με 10% λιπαρά ή 200 γρ τυρί κρέμα και 50 γρ κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
2 κ. σ. μηλόξυδο
4 κ σ. ελαιόλαδο
1 κ. σ. μουστάρδα ντιζόν
Εκτέλεση
Ανακατεύετε καλά το αλεύρι αμυγδάλου με το αλεύρι καρύδας, το ψύλλιουμ, τη σκόνη πρωτεΐνης, το μπέικιν, τη σόδα, τη μαγιά, το γλυκαντικό και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ.
Ανάβετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις να προθερμανθεί.
Ετοιμάζετε μια φόρμα με αντικολλητικό χαρτί.
Χωρίζετε τα αυγά και χτυπάτε με μίξερ τους κρόκους με τη 1 κ.σ. μηλόξυδο μέχρι να ασπρίσουν μέχρι να ασπρίσουν σε ένα άλλο μεγάλο μπολ. Προσθέτετε την μουστάρδα και συνεχίζοντας το χτύπημα, το ελαιόλαδο. Το μίγμα θα πρέπει να σας γίνει αφράτο σαν κρέμα. Προσθέτετε και το γιαούρτι και ανακατεύετε απαλά με μια μαρίζ να ομογενοποιηθεί.
Χτυπάτε τα ασπράδια με την 2η κ.σ. μηλόξυδο, σε σφιχτή μαρέγκα σε τρίτο μπολ.
Ρίχνετε το μίγμα στερεών συστατικών σε 2-3 δόσεις, ανακατεύοντας, στο μίγμα με τους κρόκους. Στο τέλος προσθέτετε σταδιακά, ανακατεύοντας ελαφρά με μια μαρίζ με το χέρι, την μαρέγκα.
Τοποθετείτε το μίγμα στη φόρμα ψησίματος και αν θέλετε, το πασπαλίζετε με αλεύρι μπαμπού, ή σουσάμι.
Ψήνετε για 40 λεπτά στους 180 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο και στη συνέχεια για 35 λεπτά ακόμη στους 160 C στις αντιστάσεις.
Αν το ψωμί πάρει νωρίς χρώμα, μπορείτε να το σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο.
Μετά το ψήσιμο, το βγάζετε από τη φόρμα και το αφήνετε σε σχάρα να κρυώσει καλά πριν το κόψετε.
Καλή επιτυχία!
Διατροφικές πληροφορίες:
Κάθε μερίδα με γιαούρτι 10% λιπαρά έχει περίπου 160 θερμίδες με 3.1 γρ συνολικών υδατανθράκων (και 2.1 γρ φυτικών ινών, άρα 1 γρ καθαρού υδατάνθρακα – 3%), 8.2 γρ πρωτεΐνης (20%) και 13.4 γρ λίπους (77%).