Καταρχάς γιατί χάνετε μύες, όχι λίπος (ιδίως σε συμβατική διατροφή).
Το να τρώτε λιγότερο δεν δημιουργεί την ανάγκη καύσης σωματικού λίπους. Αντίθετα, δημιουργεί την ανάγκη για επιβράδυνση του μεταβολισμού του σώματος. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή άποψη, το σώμα στηρίζεται στο σωματικό λίπος και άρα του είναι πολύτιμο γιατί εξασφαλίζει την ύπαρξή του. Αντ’ αυτού, θα προτιμήσει να κάψει μυϊκό ιστό και αυτό επιδεινώνει την υποκείμενη αιτία της παχυσαρκίας. Μόνο ως έσχατη λύση, εάν το σώμα δεν έχει άλλη επιλογή, μπορεί επίσης να κάψει λίγο λίπος σώματος.
Γιατί το σώμα κρατάει το σωματικό λίπος και καίει τους μύες;
Για να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση, ας το εξετάσουμε με άλλο τρόπο. Τι θέλει περισσότερο ο μεταβολισμός μας όταν πιστεύει ότι πεινάμε; Αποθηκευμένη ενέργεια. Ποια είναι μια μεγάλη πηγή αποθηκευμένης ενέργειας; Το σωματικό λίπος. Όταν λοιπόν ο μεταβολισμός μας πιστεύει ότι πεινάμε, θέλει να απαλλαγεί από το λίπος; Θέλει να το κρατήσει. Στη συνέχεια, τι θέλει ο μεταβολισμός μας λιγότερο όταν λιμοκτονούμε; Θέλει λιγότερους ιστούς (που καίνε πολλές θερμίδες). Ποιο είδος ιστού καίει πολλές θερμίδες; Ο μυϊκός ιστός. Έτσι, όταν ο μεταβολισμός μας πιστεύει ότι λιμοκτονούμε, μειώνει τον μυϊκό του ιστό που καταναλώνει πολλές θερμίδες. Μελέτες δείχνουν ότι έως και το 70% του βάρους που χάνει κάποιος όταν τρώει λιγότερο προέρχεται από καύση μυών – όχι σωματικού λίπους! Κάψιμο όλων αυτών των μυών σημαίνει ότι η πείνα οδηγεί σε περισσότερο σωματικό λίπος – όχι λιγότερο – μακροπρόθεσμα. Μόλις σταματήσουμε να λιμοκτονούμε, ξαναπαίρνουμε όλες τις θερμίδες που παίρναμε, αλλά χρειαζόμαστε λιγότερες από αυτές, αφού ο μυϊκός ιστός μας έχει μειωθεί και ο μεταβολισμός μας έχει επιβρανδυθεί. Τώρα ο μεταβολισμός μας βλέπει την κατανάλωση φυσιολογικής ποσότητας τροφής ως υπερκατανάλωση τροφής και δημιουργεί νέο σωματικό λίπος. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πολύ μικρότερη κατανάλωση θερμίδων από τις κανονικές μας δεν είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση μακροχρόνιας απώλειας λίπους.
Οι κακές παρενέργειες της στέρησης
Φανταστείτε να παρακολουθείτε τηλεόραση και να βλέπετε μια διαφήμιση για ένα νέο φάρμακο. Η διαφήμιση σας λέει ότι το φάρμακο βελτιώνει ελαφρώς την όρασή σας, αρκεί να διατηρείτε τον εαυτό σας σε χρόνια έλλειψη ύπνου. Στο τέλος της διαφήμισης, μια πιο ήσυχη φωνή απαριθμεί τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες του φαρμάκου. Μία από αυτές είναι πως η όρασή σας θα γίνει πολύ χειρότερη αν αρχίσετε πάλι να κοιμάστε κανονικά. Θα χρησιμοποιούσατε ποτέ αυτό το φάρμακο; Φυσικά και όχι. Δεν μπορείτε να περάσετε μια ζωή κουρασμένη/ος. Το όποιο προσωρινό όφελος δεν αξίζει τις μακροπρόθεσμες παρενέργειές του φαρμάκου.
Τώρα φανταστείτε μια άλλη διαφήμιση. Αυτή είναι για ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους μέσω παραγγελίας έτοιμων γευμάτων που σταδιακά θα σας βοηθήσει να χάσετε λίγο βάρος, αρκεί μόνιμα να είστε σε κατάσταση έλλειψης τροφής. Στο τέλος της διαφήμισης ακούγεται μια πιο ήσυχη φωνή με τις παρενέργειες του προγράμματος. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν την μεγαλύτερη αύξηση βάρους εάν επιστρέψετε ποτέ στην κατανάλωση κανονικής ποσότητας φαγητού. Θα χρησιμοποιούσατε ποτέ αυτό το πρόγραμμα; Φυσικά και όχι. Δεν μπορείτε να είστε πεινασμένοι μια ζωή.
Ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης περιελάμβανε τρεις ομάδες αρουραίων που έτρωγαν όλοι την ίδια ποιότητα τροφής υπό φυσιολογικές συνθήκες.
Κανονική ομάδα: Ενήλικες αρουραίοι που έτρωγαν κανονικά.
Oμάδα που έτρωγε λιγότερο: Οι ενήλικοι αρουραίοι έχασαν προσωρινά βάρος, τρώγοντας λιγότερο.
Ομάδα πολύ αδύνατων: Νέοι αρουραίοι που ζύγιζαν περίπου όσο ζύγιζε η ομάδα που έτρωγε λιγότερο μετά το τέλος του πειράματος χωρίς προσπάθεια (από φυσικού τους)
Εάν η μελέτη αυτή είχε διεξαχθεί σε ανθρώπους, η κανονική ομάδα θα ήταν τυπικές γυναίκες τριάντα πέντε ετών. Η ομάδα που έτρωγε λιγότερο θα ήταν γυναίκες τριάντα πέντε ετών που κόβουν θερμίδες έως ότου να μπορούν να χωρέσουν στο τζιν που φορούσαν στο γυμνάσιο. Και η ομάδα των πολύ αδύνατων θα ήταν κορίτσια γυμνασίου που χωρούν σε πολύ μικρά σε μέγεθος τζιν χωρίς καμία προσπάθεια.
Για τις πρώτες δέκα ημέρες της μελέτης, η ομάδα που έτρωγε λιγότερο έφαγε 50% λιγότερο από το συνηθισμένο, ενώ η κανονική ομάδα έτρωγε κανονικά. Τη δέκατη ημέρα: Η ομάδα των πολύ αδύνατων μπήκε στο παιχνίδι και έτρωγε κανονικά. Η ομάδα που έτρωγε λιγότερο σταμάτησε να λιμοκτονεί και άρχισε να τρώει κανονικά. Η κανονική ομάδα συνέχισε να τρώει κανονικά. Αυτό συνεχίστηκε για είκοσι πέντε ημέρες και η μελέτη έληξε την τριακοστή πέμπτη ημέρα.
Στο τέλος της μελέτης των τριάντα πέντε ημερών, η κανονική ομάδα είχε φάει κανονικά για τριάντα πέντε ημέρες. Η ομάδα που έτρωγε λιγότερο είχε φάει λιγότερο για δέκα ημέρες και στη συνέχεια κανονικά για είκοσι πέντε ημέρες. Και η ομάδα πολύ αδύνατων έτρωγε κανονικά για είκοσι πέντε ημέρες. Ποια ομάδα πιστεύετε ότι ζύγιζε περισσότερο και είχε το υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους στο τέλος;
Η ομάδα πολύ αδύνατων μάλλον όχι, αφού είναι νεότεροι και είναι φυσικά πιο λεπτοί από τους άλλους αρουραίους. Η παραδοσιακή θεωρία απώλειας λίπους θα έλεγε ότι η ομάδα που έτρωγε λιγότερο επίσης μαλλον δεν θα ζύγιζε περισσότερο, ούτε θα είχε το υψηλότερο ποσοστό λίπους, καθώς έτρωγαν 50% λιγότερο για δέκα ημέρες. Έτσι, λογικά η κανονική ομάδα θα έπρεπε να ζυγίζει περισσότερο και να έχει το υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους στο τέλος της μελέτης, σωστά; Οχι.
Η ομάδα που έτρωγε λιγότερο ζύγιζε περισσότερο και είχε το υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους. Παρόλο που έτρωγαν λιγότερο για δέκα ημέρες, ήταν σημαντικά βαρύτεροι από εκείνους που έτρωγαν κανονικά μέχρι το τέλος. Η λιγότερη κατανάλωση οδήγησε τους αρουραίους στο να μην χάσουν σωματικό λίπος. Και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δεν πρέπει να κάνουμε εξαντλητικές νηστείες ή γενικά διαλειμματική. Δεν έχει νόημα. Και υπάρχουν και άλλοι λόγοι, αν σας ενδιαφέρει, μπορείτε να διαβάσετε παραπάνω για το θέμα αυτό εδώ.
Σούπερ συσσώρευση λίπους
Το να τρώτε λιγότερο ήταν χειρότερο από το να μην κάνετε τίποτα. Γιατί; Αν ο μεταβολισμός μας λιμοκτονήσει, η πρώτη του προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση όλου του σωματικού λίπους που έχασε και στη συνέχεια η προστασία μας από την πείνα στο μέλλον. Μαντέψτε πώς το κάνει αυτό; Αποθηκεύοντας επιπλέον σωματικό λίπος. Οι ερευνητές το αποκαλούν «σούπερ συσσώρευση λίπους».
Η πιο ανησυχητική πτυχή της υπερσυσσώρευσης λίπους είναι ότι δεν απαιτεί από εμάς να φάμε πολύ. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να επιστρέψουμε στην κατανάλωση κανονικής ποσότητας. Η ομάδα που έτρωγε λιγότερο στη μελέτη κέρδισε γρήγορα μια τεράστια ποσότητα σωματικού λίπους ενώ έτρωγε την ίδια ποσότητα με την κανονική ομάδα και την ομάδα των πολύ αδύνατων. Ο μεταβολισμός προσπαθούσε να αντισταθμίσει τις απώλειες του παρελθόντος.
Υπάρχει και ένας ακόμα λόγος: η κατανάλωση λιγότερου φαγητού επιβραδύνει τον μεταβολισμό. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γενεύης ανακάλυψαν ότι οι μεταβολισμοί της ομάδας που έτρωγαν (αρκετά) λιγότερο για μόλις 10 μέρες έκαιγαν το σωματικό λίπος πάνω από 500% λιγότερο αποτελεσματικά και είχαν επιβραδυνθεί κατά 15% μέχρι το τέλος της μελέτης.
Η πείνα δεν μας κάνει αδύνατους. Μας κάνει άρρωστους και λυπημένους. Είναι κακή για την υγεία και είναι κακή για την απώλεια λίπους. Το σώμα σας δεν λειτουργεί έτσι. Η λιγότερη κατανάλωση θερμίδων δεν προκαλεί απώλεια λίπους. Μη τρώτε λοιπόν πολύ λίγο!
Πηγή: https://bengreenfieldfitness.com/article/fat-loss-articles/diet-myth-news-flash-eating-less-cause-fat-loss/
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.
ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ. ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ
Εικόνες: Pexels.com