Η ιδέα είναι της αγαπημένης μου φίλης Νίκης Ζορμπά, που την φτιάχνει εδώ και χρόνια και όλο μου έλεγε να την δοκιμάσω κι εγώ το αμελούσα. Ε την έφτιαξα χτες, είναι απίστευτα γευστική και ξετρελαθήκαμε όλοι, ενώ δεν μας πολυαρέσει το μπρόκολο. Την φοβόμουν εν τω μεταξύ για αέρια ή πρήξιμο, επειδή το μπρόκολο ψήνεται μόνο σε ξύδι, αλλά ευτυχώς δεν μας πείραξε καθόλου. Είναι σαλάτα που εύκολα σερβίρεται σε γκουρμέ εστιατόριο, οπότε δοκιμάστε την στην πρώτη ευκαιρία!
Θα χρειαστείτε τα εξής:
Υλικά (για 2 μερίδες)
250 γρ φουντάκια από μπρόκολο (δείτε τις φωτογραφίες)
1 κιλό ξύδι
6 φέτες μπέικον (εμένα ήταν περίπου 110 γρ)
100 γρ κρεμμύδι
1 κ.γ. γλυκαντικό 1:1 (προαιρετικά)
15 γρ βούτυρο ανάλατο
50 γρ μαγιονέζα (καλύτερα φτιαχτή, συνταγή εδώ)
30 γρ παρμεζάνα (όσο πιο παλαιωμένη, τόσο καλύτερα, μπορείτε βέβαια να βάλετε και άλλο τυρί)
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζετε τα φουντάκια από το μπρόκολο σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε ξύδι μέχρι να καλυφθούν. Καλύπτετε το μπολ με μεμβάνη και το αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες, ιδανικά πάνω από 24 (εγώ το άφησα περίπου 30). Βράζετε τα αυγά και τα βάζετε και αυτά στο ψυγείο.
Όταν περάσει ο απαραίτητος χρόνος, βγάζετε το μπρόκολο από το ψυγείο, το σουρώνετε από το ξύδι και το ξεπλένετε πολύ καλά με μπόλικο νερό. Σκουπίζετε ελαφρά και τοποθετείτε σε ένα πιάτο. Ρίχνετε από πάνω την μαγιονέζα και το αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά να πάνε όλα τα υλικά παντού.
Σε ένα τηγανι σε μέτρια φωτιά ψήνετε τις φέτες μπέικον μαζί με το κρεμμύδι που έχετε κόψει σε ψιλές φέτες. Μόλις είναι σχεδόν έτοιμο το μπέικον και έχει μαλακώσει το κρεμμύδι, προσθέτετε το βούτυρο και το γλυκαντικό για να “καραμελώσουν” ελαφρά τα κρεμμύδια. Τα ρίχνετε όλα πάνω από το μπρόκολο και ανακατεύετε ξανά.
Καθαρίζετε τα αυγά και τα κόβετε κομμάτια. Τα βάζετε στο πιάτο σας. Κόβετε φλίδες την παρμεζάνα και την ρίχνετε και αυτή αποπάνω. Αλατοπιπερώνετε τα αυγά και σερβίρετε.
Καλή επιτυχία!
Διατροφικές πληροφορίες:
Κάθε μερίδα έχει περίπου 530 θερμίδες με 14.4 γρ συνολικών υδατανθράκων και 4.1 γρ φυτικών ινών, δηλαδή 10.3 γρ καθαρών υδατανθράκων – 8%), 23.1 γρ πρωτεΐνης (17%) και 44.2 γρ λίπους (75%).