Την συνταγή ανακάλυψε η Eirini Boukouvala, η οποία πολύ ευγενικά μου παραχώρησε και την φωτογραφία. Η αρχική συνταγή είναι εδώ (βίντεο στα αγγλικά). Είναι μαλακή πιτούλα, που φτιάχνεται πανεύκολα και μπορεί να κρατήσει όμως άνετα μερικά υλικά χωρίς να σπάει. Μπορείτε να την κάνετε με αλμυρή ή γλυκιά γέμιση (μερέντα κανείς;), ανάλογα τα κέφια σας!
Θα χρειαστείτε τα εξής:
Υλικά (για 1 μερίδα)
15 γρ ανάλατο βούτυρο (1 κ.σ.) ή 20 γρ λάδι καρύδας (αν δεν τρώτε γαλακτοκομικά) – αν δεν κάνετε κέτο, βάλτε την μισή ποσότητα λίπους για να μειωθούν οι θερμίδες
1 αυγό ή 50 γρ ασπράδι αν σας μυρίζει ο κρόκος
1 κ.σ. αλεύρι καρύδας (7 γρ)
1/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (1 γρ)
Γλυκαντικό (προαιρετικά αν την κάνετε γλυκιά)
Κανέλα ή/και άρωμα βανίλιας (προαιρετικά, αν την κάνετε γλυκιά)
Εκτέλεση
Ανακατεύετε τα υλικά σε ένα μπολ. Ψήνετε σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά (αλλά θα είναι θέμα να την γυρίσετε) ή καλύτερα σε ρηχό πιάτο που έχετε αλείψει με λίγο λάδι στον φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά. Γεμίζετε με ό,τι θέλετε. Απολαμβάνετε!
Διατροφικές πληροφορίες:
Κάθε μερίδα (χωρίς καθόλου γέμιση) έχει περίπου 195 θερμίδες με 2 γρ συνολικών υδατανθράκων (4%), 7 γρ πρωτεΐνης (15%) και 17 γρ λίπους (81%).
Κάθε μερίδα με λιγότερο βούτυρο και ασπράδι (χωρίς καθόλου γέμιση) έχει περίπου 100 θερμίδες με 2 γρ συνολικών υδατανθράκων (και 2 γρ φυτικών ινών – 8%), 7 γρ πρωτεΐνης (28%) και 7 γρ λίπους (64%).
Αν σου άρεσε αυτή η συνταγή, πήγαινε στην αρχική σελίδα και βάλε το mail σου εκεί που λέει “Αν θέλετε να ενημερώνεστε για κάθε νέα ανάρτηση“, για να μη χάσεις καμία νέα συνταγή! Μην ξεχάσεις να μας ακολουθήσεις και στο instagram, κάνοντας κλικ εδώ, ή στο facebook, κάνοντας κλικ εδώ.
Μπορείς να βρεις όλες τις συνταγές του blog εδώ.