Την συνταγή και τις φωτογραφίες μου έδωσε η Frances Maria Chadwell, την οποία ευχαριστώ θερμά! Είναι μια κλασσική ελληνική συνταγή, η οποία είναι χαμηλών υδατανθράκων αν παραλείψετε ή αντικαταστήσετε το ρύζι!

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΥΛΙΚΟ, ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ. ΜΕ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 150 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ BIODIET, ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 5% ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ KETOLIFE!

Θα χρειαστείτε τα εξής:

Υλικά (για 50 ντολμαδάκια)

60  μεγάλα αμπελόφυλλα (περίπου 200 γρ)

350 γρ μοσχαρίσιο κιμά λιπαρό

125 γρ ξερό κρεμμύδι

55 γρ καρότο (προαιρετικό)

80 γρ αγκινάρα από κονσέρβα (προαιρετικό)

30 γρ τριμμένη ντομάτα

1 πακέτο ρύζι shirataki (προαιρετικά, μπορείτε να τα κάνετε και μόνο με κιμά) ή 100 – 150 γρ ρύζι από κουνουπίδι

215 γρ ελαιόλαδο

Μυρωδικά κατά βούληση (δυόσμο, άνηθο και μαϊντανό)

1 κ.γ. αλάτι

Πιπέρι

 

Εκτέλεση

Αν έχετε φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ζεματάτε για 2-3 λεπτά σε βραστό, αλατισμένο νερό, κι έπειτα τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ με κρύο νερό. Όταν τα ζεματίσετε όλα, τα στραγγίζετε σε ένα σουρωτήρι και αφαιρείτε με ένα κοφτερό μαχαιράκι τα κοτσάνια και τυχόν χοντρά νεύρα που μπορεί να έχουν κάποια από τα φύλλα.

Αν έχετε δικά σας αμπελόφυλλα σε άλμη, κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα, τα βγάζετε από το βάζο ή τη σακούλα, τα βάζετε σε σουρωτήρι, τα ξεπλένετε με κρύο νερό και τα αφήνετε να στραγγίσουν καλά.

Σε μια κατσαρόλα με καπάκι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζετε το κρεμμύδι μαζί με το μισό ελαιόλαδο. Τσιγαρίζετε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν-μαλακώσουν.
Στη συνέχεια, ρίχνετε μέσα το ρύζι και σοτάρετε για 3-4 λεπτά, ανακατεύετε, χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε να σιγοβράζει για περίπου 10 με 15 λεπτά (θέλουμε το ρύζι να μαλακώσει).
Όταν είναι έτοιμο, αφαιρείτε από τη φωτιά και αφήνετε στην άκρη.
Στρώνετε μια σειρά αμπελόφυλλα στην κατσαρόλα, να καλυφθεί όλη η βάση της.

Πολτοποιείτε στο μπλέντερ την ντομάτα, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και δυο-τρεις ακόμα κουταλιές από το ελαιόλαδο. Τα αναμιγνύετε σε ένα μπολ με τον κιμά, το ρύζι, το αλατοπίπερο.

Βάζετε στο κέντρο της ανάποδης πλευράς κάθε κληματόφυλλου από ένα κουταλάκι γέμιση και τυλίγετε ντολμαδάκια. Τα αραδιάζετε στην κατσαρόλα ξεκινώντας από τα τοιχώματά της και προχωρώντας προς το κέντρο. Συνεχίζετε κάνοντας στρώσεις, μέχρι να εξαντληθούν αμπελόφυλλα και γέμιση.

Προσθέτετε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και το χυμό λεμονιού και σκεπάζετε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο. Συμπληρώνετε ζεστό νερό να μισοκαλυφθούν τα ντολμαδάκια, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τη βάζετε σε μέτρια φωτιά για να βράσουν μέχρι να μείνουν μόνο με το λάδι τους.

Αν θέλετε, φτιάχνετε και αυγολέμονο.

Διατροφικές πληροφορίες:

Κάθε ντολμαδάκι έχει περίπου 60 θερμίδες με 1.1 γρ συνολικών υδατανθράκων (και 0.8 γρ φυτικών ινών, άρα 0.3 γρ καθαρών υδατανθράκων – 2%), 1.5 γρ πρωτεΐνης (10%) και 5.9 γρ λίπους (88%).

Μπορείτε να δείτε τις υπόλοιπες συνταγές του ιστολογίου εδώ.

Αν σας άρεσε η συνταγή, παρακαλώ μοιραστείτε την με τους φίλους σας!

Προηγούμενο άρθροΟι 12 κορυφαίοι μύθοι της κετογονικής δίαιτας ξετυλίγονται
Επόμενο άρθροΦρικασέ αυγολέμονο
Debug: Newspaper

Απάντηση