Η συνταγή και οι φωτογραφίες είναι της Χριστίνας Καραγιαννοπούλου, την οποία ευχαριστώ θερμά! Πάντα οι συνταγές της έχουν πολύ καλά μάκρος και είναι πεντανόστιμες, οπότε σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε και αυτή!
Θα χρειαστείτε τα εξής:
Υλικά (για 8 μερίδες)
• Bamboo fiber (35 γρ.)
• Fiber mix (mix1) (20 γρ.)
• Panir (10 γρ.)
• Αλευρι Λιναρόσπορου ή κοπανιστός περασμένος σε μύλο (40 γρ.)
• Αλάτι (5 γρ.)
• Μαγειρική σόδα (8 γρ.)
• Baking powder (8 γρ.)
• Mascarpone ή άλλο τυρί κρέμα (170 γρ.)
• Νερό (60 mL)
• Βούτυρο (40 γρ.)
• Αυγά μεγάλα (2 ή 120 γρ.)
• Μηλόξυδο (10 γρ.)
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε όλα τα στέρεα υλικά, εκτός από την σόδα.
Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύετε την σόδα με το μηλόξυδο μέχρι να διαλυθεί καλά – μη παραλείψετε αυτό το βήμα, μπορεί να μυρίζει η ζύμη περίεργα αλλιώς.
Σε ένα ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνετε το βούτυρο το νερό και το mascarpone και ανακατεύετε καλά. Βάζετε το μείγμα σε ένα μπολ και ρίχνετε ένα ενα τα αυγά και μετά το μείγμα της σόδας με το μηλόξυδο.
Αδειάζετε τα υγρά στο μείγμα των στερεών και ανακατεύετε με το χέρι μέχρι να γίνει ομοιόμορφη η ζύμη.
Χωρίζετε σε 2 μπάλες, τις τυλίγετε με μεμβράνη και τις αφήνετε τουλάχιστον για είκοσι λεπτά στο ψυγείο (μπορείτε και μια νύχτα).
Ανάβετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς αέρα να προθερμανθεί.
Απλώνετε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί, την βουτυρώνετε ελαφρά και με μια δεύτερη λαδόκολλα στρώνετε τη ζύμη στο επιθυμητό μέγεθος και πάχος.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς αέρα για περίπου 10-15′ ανάλογα και το πάχος του ζυμαριού. Όταν ροδισει και στο κέντρο, είναι έτοιμη. Την βγάζετε από τον φούρνο και βάζετε ό,τι υλικά θέλετε από πάνω.
Ψήνετε για άλλα δεκαπέντε λεπτά ή μέχρι να κάνει ελαφριά κρούστα το τυρί. Αφήνετε να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε.
Καλή επιτυχία!
Διατροφικές πληροφορίες:
Κάθε κομμάτι ζύμης (ΧΩΡΙΣ τα υλικά αποπάνω) έχει 80 θερμίδες με 1 γρ συνολικών υδατανθράκων (και 3,6 γρ φυτικών ινών – 0%), 2,4 γρ πρωτεΐνης (12%) και 7,8 γρ λίπους (88%).