Θέλουμε όλοι να επιλέγουν τα παιδιά μας υγιεινές, αληθινές τροφές, αλλά πώς θα το επιτύχουμε αυτό;; Πώς αποσύρουμε τις επεξεργασμένες τροφές, τη ζάχαρη και τα ανθυγιεινά λάδια χωρίς να γίνει ανταρσία στο σπίτι; Ακολουθούν τα 10 δημοφιλέστερα κόλπα μου που βοηθάνε στη μετάβαση των παιδιών σας σε μια ζωή με πραγματικές τροφές χαμηλών υδατανθράκων.

  1. Ξεκινήστε αργά

    Βασική αρχή, που τονίζω ξανά και ξανά. Το σπίτι σας δεν θα είναι ευτυχισμένο εάν καθαρίσετε τα ντουλάπια μια ωραία πρωία και αλλάξετε στα ξαφνικά ό,τι έχουν μέχρι τώρα θεωρήσει αγαπημένο. Ξεκινήστε απλά, με ένα γεύμα τη φορά. Θα υπάρξουν πισωγυρίσματα στη διαδρομή, αλλά αυτό είναι ένα μακρύ ταξίδι και είναι καλό να είμαστε όλοι ενωμένοι.
    Ξεκινήστε με το πρωινό γεύμα. Εξηγήστε πώς τα δημητριακά πρωινού είναι στην ουσία γλυκά, ώστε να τα απομακρύνετε σιγά-σιγά από το σπίτι. Βρείτε αρχικά κάτι που να αντικαταστήσει τα δημητριακά με επιτυχία, που να είστε σίγουροι πως θα αγαπήσουν. Θα μπορούσε να είναι ομελέτα με τυρί, αυγά με μπέικον, τα περισσεύματα από το προηγούμενο βράδυ, λουκάνικα καλής ποιότητας, ένα σμούθι χαμηλών υδατανθράκων, ή μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε granola χωρίς σιτηρά, ή βάφλες χαμηλών υδατανθράκων. Μην τρελαθείτε από την αρχή φτιάχνοντας ιδιαίτερα γεύματα, ο νέος αυτός τρόπος διατροφής πρέπει να είναι βιώσιμος και αν βάλετε τον εαυτό σας να φτιάχνει βάφλες κάθε πρωί για μια ζωή, θα το σιχαθείτε και θα εγκαταλείψετε. Λυπηθείτε τον εαυτό σας και τα παιδιά σας. Καθώς κάθε κουτί δημητριακών τελειώνει, μην το κάνετε θέμα, απλά μην το αντικαταστήσετε.

  2. Οι έξτρα ποσότητες σώζουν

    Σύντομα θα μάθετε να διπλασιάζετε ή να τριπλασιάζετε τις ποσότητες φαγητού που προετοιμάζετε. Στην πραγματικότητα δεν απαιτεί παραπάνω χρόνο και προσπάθεια και ξαφνικά βρίσκεστε έτοιμοι για τις μέρες που έρχονται. Δείτε τις παραπανίσιες μερίδες με άλλο μάτι, γιατί να φας δημητριακά με ζάχαρη όταν μπορείς να φας μια μερίδα φαγητό; Γιατί να φας σάντουιτς όταν μπορείς να ξαναζεστάνεις το χθεσινοβραδινό φαγητό ή να προσθέσεις ένα κομμάτι κρύο κρέας στην πανέμορφη σαλάτα σου; Τα απομεινάρια μπορούν να καταψυχθούν σε μερίδες και να καταναλωθούν σε εκείνο το γεύμα όπου παλιότερα θα είχατε επιλέξει φαγητό απέξω (delivery). Όταν μαγειρεύετε λουκάνικα, μπούτια κοτόπουλου, κεφτεδάκια, ψητά λαχανικά, μαγειρέψτε διπλές ποσότητες και θα είστε ήδη ένα βήμα μπροστά, έχοντας ήδη οργανωμένα τα σχολικά γεύματα των επόμενων ημερών.

  3. Πετάξτε το ψωμί

    Δεν χρειάζεται να βάλουμε παραπάνω δυσκολία. Βάλτε σαν στόχο, κάθε εβδομάδα να δίνετε δύο φορές την εβδομάδα ένα γεύμα χωρίς ψωμί. Εάν το παιδί είναι έντονα αντίθετο με την ιδέα, δοκιμάστε να το γυρίσετε σε λεπτές φέτες ή σε πιτούλες. Τελικά, η παρουσία του ψωμιού θα μειωθεί από το δοχείο γεύματος του παιδιού, μέχρι να φτάσετε στο σημείο στο οποίο δεν θα υπάρχει ψωμί στο σπίτι καθόλου ή σπανίως. Μερικές φανταστικές εναλλακτικές χαμηλών υδατανθράκων είναι σάντουιτς με ψωμί χαμηλών υδατανθράκων και φέτες από κρέας ή πίτσες ή βάφλες χαμηλών υδατανθράκων.

  4. Σχολικά δοχεία φαγητού

    Η σκέψη και μόνο να ασχοληθείτε με το δοχείο φαγητού για το σχολείο μπορεί να φαίνεται τρομακτική εάν προς το παρόν βασίζεστε στις τυποποιημένες μπάρες δημητριακών, ρυζογκοφρέτες ή σάντουιτς με ζαμπόν. Χρειάζεστε ιδέες και πολλές μάλιστα. Εξετάστε τα γεύματα με νέο τρόπο. Αγνοήστε τις διαφημίσεις που πασάρουν τυποποιημένες τροφές ως εξαιρετικές επιλογές για σνακ και γυρίστε στις βασικές αρχές. Μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να σας προτείνω να αρχίσετε να κόβετε τυρί σε σχήματα ζώων, ή να φτιάχνετε λουλουδάκια από καρότα, έχουμε ήδη αρκετές δουλειές. Στον πρωινό χαμό θέλουμε να συνδυάσουμε πράγματα που ξέρουμε πως θα φαγωθούν και δεν θα πεταχτούν. Θα το πω για πολλοστή φορά, μαγειρεύω διπλή ποσότητα το προηγούμενο βράδυ και έχω κομμένα λαχανικά έτοιμα στο ψυγείο.

  5. Εμπλέξτε τα παιδιά σας

    Αρχίστε να ρωτάτε τα παιδιά τι τους αρέσει, φτιάξτε λίστες. Μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσες επιλογές από πραγματικές τροφές θα σας δώσουν. Εμπλουτίστε τη λίστα τους, καθώς απολαμβάνουν νέες γεύσεις και υφές. Θα είναι τόσο υπερήφανοι για τον εαυτό τους όσο μεγαλώνει η λίστα τους.
    Ξεκινήστε την αναζήτηση για συνταγές με χαμηλούς υδατάνθρακες και αποθηκεύστε ή εκτυπώστε αυτές που έχουν επιλέξει τα παιδιά σας. Αφήστε τους να δημιουργήσουν το δικό τους προσωπικό βιβλίο μαγειρικής. Πάρτε τους μαζί στο μανάβικο και επιτρέψτε τους να επιλέξουν ό,τι τους αρέσει, και να φανταστούν τρόπους και συνταγές για να ετοιμάσουν τις επιλογές τους. Κάντε το απλό και διασκεδαστικό.

  6. Πίνετε μόνο νερό

    Απολύτως κανένα αναψυκτικό, ενεργειακό ποτό ή χυμό φρούτων από εδώ και στο εξής. Αφήστε τα παιδιά να επιλέξουν μερικά πανέμορφα παγωμένα τσάγια. Έχω 11 γεύσεις στο ντουλάπι μου αυτή τη στιγμή. Τα παιδιά μου λατρεύουν να φτιάχνουν αρωματισμένα νερά, είναι διασκεδαστικά και πολύχρωμα.

  7. Αγαπήστε τον slow cooker σας

    Ο slow cooker θα γίνει ο καλύτερός σας φίλος στην κουζίνα. Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από το να επιστρέφεις στο σπίτι στο τέλος της ημέρας και να βρίσκεις ένα γεύμα που σιγοβράζει και σε περιμένει. Πολλά γεύματα μπορούν να προετοιμαστούν από το προηγούμενο βράδυ στο δοχείο του slow cooker και να μπουν στο ψυγείο. Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να μπουν στον slow cooker το πρωί και να μπει σε λειτουργία. Τα λαχανικά μπορούν ακόμα να ετοιμαστούν την ώρα του δείπνου. Και μην ξεχνάτε, οι έξτρα ποσότητες σώζουν, οπότε μαγειρέψτε το διπλάσιο και καταψύξτε ό,τι μείνει για να απολαύσετε τις επόμενες μέρες.

  8. Τσιμπολόγημα στο φαγητό

    Μπορώ να εγγυηθώ ότι σε κάθε σπίτι υπάρχει κάποιος που του αρέσει να τσιμπολογάει. Πολλοί γονείς επιτρέπουν να τρώει ό,τι μπορεί, όποτε μπορεί. Αυτό χειροτερεύει το πρόβλημα. Αφήνοντας τη δυνατότητα να τσιμπολογούν διαρκώς, αυτό σημαίνει πως δεν θα πεινάνε όταν έρθει η ώρα του φαγητού.
    Ένα γεύμα είναι πάντα πιο λαχταριστό όταν πεινάς. ‘Οσοι τσιμπολογούν λαμβάνουν την τροφή τους από κενά γεύματα όπως ψωμιά, γιαουρτάκια με γεύσεις, μπάρες δημητριακών, κράκερ και επεξεργασμένα σνακ. Τσιμπολογούν διαρκώς και δεν τελειώνουν ποτέ το πιάτο τους – που θα έπρεπε να είναι βασισμένο σε απλές αληθινές τροφές.
    Το οκτάχρονό μου είναι ο ιδιότροπος στο σπίτι μας. Στο δείπνο γνωρίζει πως επιτρέπεται να αφήσει ένα λαχανικό στο πιάτο του. Δεν αντιλαμβάνεται πως του προσφέρω πολλά παραπάνω λαχανικά από όσα πρέπει να φάει, αλλά καταλήγει να τρώει περισσότερο έτσι. Νιώθει πως έχει τον έλεγχο του φαγητού του κάθε φορά.

  9. Σνακ

    Οι Αμερικάνοι πλέον ξοδεύουν περισσότερα για σνακ παρά για γεύματα. Εάν τα συντηρητικά στα τυποποιημένα τρόφιμα σταματούν την ανάπτυξη των βακτηρίων στο φαγητό μας, τι κάνουν άραγε στα ωφέλιμα βακτήρια στο σώμα μας; Η υγεία του εντέρου μας είναι εξαιρετικά σημαντική, με το 75% της σεροτονίνης μας (ορμόνη της χαράς) και της ανοσίας μας να κατασκευάζεται στο έντερο. Μερικές φορές, όταν είμαστε έξω με τα παιδιά μας μπορεί να μην βρίσκουμε αληθινή τροφή, ας είμαστε ρεαλιστές, όμως ας κάνουμε το καλύτερο δυνατόν όσο συχνότερα μπορούμε, και θα υπάρχει λιγότερη πίεση για όταν δεν μπορούμε.
    Αρχίστε να γευματίζετε με λαχανικά, υγιεινά ντιπ, αυγά, τόνο σε ελαιόλαδο και γυάλινη συσκευασία, κρύο κρέας/αλλαντικά καλής ποιότητας,  σμούθι με λίγη ζάχαρη, φρούτα του δάσους, τυριά και όλες τις άλλες δυνατότητες. Τα παιδιά λατρεύουν τις πιατέλες, οπότε γεμίστε μια πιατέλα με πολύχρωμες μπουκίτσες.

  10. Καλά λιπαρά

    Παρακαλώ πολύ να περιορίσετε τα τηγανητά τρόφιμα όταν τρώτε έξω. Τα περισσότερα λάδια που χρησιμοποιούνται είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα, όπως είναι το ηλιέλαιο και άλλα σπορέλαια. Τα σπορέλαια είναι οξειδωμένα και προκαλούν φλεγμονές στο σώμα μας. Πολλές σύγχρονες ασθένειες πηγάζουν από φλεγμονές του οργανισμού που προκαλούνται από τη διατροφή μας. Δεν βοηθάμε τα παιδιά μας προσφέροντάς τους τηγανητές τροφές. Εάν εσείς δεν τα τρώτε, γιατί να τα προσφέρετε στα παιδιά σας; Στο σπίτι να χρησιμοποιείτε λίπη όπως το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας και το βούτυρο και παράλληλα να αποφεύγετε τις τηγανητές τροφές όταν τρώτε έξω.

Αν θέλετε να διαβάσετε το πρώτο μέρος, κάντε κλικ εδώ.

Πηγή
Μετάφραση – επιμέλεια: Νατάσα Βασιλά
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση/αντιγραφή ή άλλη χρήση, χωρίς ξεκάθαρη αναφορά αυτού του δικτυακού τόπου ως πηγή του κειμένου.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ επιστημονικά άρθρα θα τα βρείτε εδώ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πληροφορίες και οι ισχυρισμοί που αναφέρονται σε αυτόν τον ιστότοπο, έχουν εκπαιδευτικό σκοπό και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν την συμβουλή του γιατρού σας. Το ιστολόγιο δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, συνταγογράφηση και διάγνωση ασθενειών. Οι απόψεις και οι διατροφικές συμβουλές που εκφράζονται από το ιστολόγιο δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση συμβατικών ιατρικών υπηρεσιών. Εάν έχετε κάποια σοβαρή ασθένεια ή θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Cover Photo by Ben White on Unsplash
Προηγούμενο άρθροΣύγκριση δίαιτας χαμηλών λιπαρών, χαμηλών υδατανθράκων και μεσογειακής
Επόμενο άρθροΓιατί μια διατροφή με πολύ χαμηλά λιπαρά δεν μας κάνει καλό
Debug: Newspaper

Απάντηση