Αυτό το πλούσιο και κρεμώδες παγωτό σοκολάτας είναι σίγουρα απολαυστικό, και παρόλο που χρησιμοποιεί γάλα καρύδας, δεν έχει καθόλου γεύση καρύδας – έχει μόνο θεϊκή και έντονη γεύση σοκολάτας! Αυτό μπορεί να σας το επιβεβαιώσει και ο άντρας μου, ο οποίος μισεί οτιδήποτε με καρύδα, αλλά δήλωσε πως αυτό το παγωτό θα μπορούσε να το φάει όλο στη καθισιά του!
Έχει απίστευτα λεία και κρεμώδη υφή και όπως ήδη ανέφερα, έντονη γεύση σοκολάτας. Νομίζω ότι είναι το καλύτερο παγωτό σοκολάτας που έχω φτιάξει ποτέ, βίγκαν ή όχι! Είναι πολύ πλούσιο, οπότε χρειάζεστε μόνο μια μικρή μπάλα, αν κι εγώ συνήθως τρώω τουλάχιστον δύο!
Πρώτη φορά δοκίμασα να φτιάξω παγωτό με κάσιους και σίγουρα θα το ξαναφτιάξω πολλές φορές, αφού πρόκειται για παγωτό χωρίς κορεσμένα λιπαρά, που όμως δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε γεύση και υφή από τα συμβατικά! Αποφάσισα να το δοκιμάσω γιατί τελευταία η μεγάλη ποσότητα ζωικών προϊόντων με ενοχλεί στο στομάχι κι επιπλέον η κρέμα γάλακτος είναι απίστευτη μπόμπα θερμίδων (όχι βέβαια πως αυτό εδώ το παγωτό ειναι λάιτ 😂).
Υπάρχει βίντεο της συνταγής στο τέλος της ανάρτησης, αν θέλετε να το δείτε!
Υλικά (για 10 μερίδες):
120 γρ (¾ φλιτζάνι) κάσιους
250 ml (1 φλιτζάνι) νερό
400 γρ γάλα καρύδας με πλήρη λιπαρά (από κονσέρβα, όχι χάρτινη συσκευασία)
½ κ.γ. καφές σε σκόνη (εσπρέσσο ή νεσκαφέ)
½ κ.γ. αλάτι (θα τονίσει τη γεύση της σοκολάτας)
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
80-100 γρ κρυσταλλικό γλυκαντικό (ή ζάχαρη/μέλι, αν δεν κάνετε διατροφή χαμηλών υδατανθράκων- υπολογίστε πως θα είναι γλυκό και από τη σοκολάτα)
170 γρ μαύρη σοκολάτα με τουλ΄άχιστον 85% κακάο, ψιλοκομμένη και ΛΙΩΜΕΝΗ
8 γρ κορν φλάουρ (1 κ.σ. – προαιρετικά, αν δεν το θέλετε, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με xanthan gum, ή να το παραλείψετε εντελώς, βοηθά στη υφή)
Εκτέλεση:
Βάλτε τα κάσιους σε ένα μικρό μπολ και προσθέστε βραστό νερό. Αφήστε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον μισή ώρα (Μπορείτε επίσης να τα μουλιάσετε σε κρύο νερό όλη τη νύχτα).
Τοποθετήστε τα μουλιασμένα κάσιους σε ένα μπλέντερ μαζί με τα 250 ml νερό και χτυπήστε τα για ώρα μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν εντελώς λεία κρέμα.
Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε το γάλα καρύδας, το γλυκαντικό, το κορν φλάουρ (αν χρησιμοποιείτε), το αλάτι, τη κρέμα από κάσιους και ανακατέψτε, ανάβοντας το μάτι σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία.
Προσθέστε τη λιωμένη σοκολάτα, τον καφέ, το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Πρέπει το μείγμα να είναι εντελώς λείο.
Μόλις πήξει το μείγμα ελαφρά, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το κρυώνουμε πάνω σε μπεν μαρί με πάγο (δείτε βίντεο).
Μόλις κρυώσει σχετικά το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ. Σκεπάζουμε με ζελατίνη που κολλάμε πάνω στην επιφάνεια για να μην σχηματιστεί πέτσα και μετά το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, μέχρι να κρυώσει εντελώς (ιδανικά αφήστε το όλη τη νύχτα).
Όσο κρυώνει θα πήζει. Χτυπήστε το καλά και ρίξτε το στην παγωτομηχανή σας και ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Χωρίς παγωτομηχανή, θα χρειαστεί να το χτυπάτε κάθε μισή ώρα από την καταψύξη για 5-6 φορές.
Όταν είναι έτοιμο, μεταφέρτε το σε ένα δοχείο και βάλτε το στην κατάψυξη για 2-3 ώρες να σφίξει λίγο ακόμα πριν το σερβίρετε. Θα είναι αρκετά σκληρό μόλις παγώσει εντελώς, οπότε να υπολογίζετε πως θα χρειαστούν 10-15′ για να μπορέσετε να το σερβίρετε, αν έχει μείνει αρκετά στην κατάψυξη. Αυτό συμβαίνει σχεδόν με όλα τα χειροποιήτα παγωτά!
Καλή επιτυχία!
Διατροφικές πληροφορίες (κατά προσέγγιση):
Κάθε μερίδα έχει περίπου 235 θερμίδες με 13.7 γρ υδατάνθρακα (1.9 γρ φυτικών ινών, 8.3 γρ σακχάρων- αν βάλετε σοκολάτα με υψηλό κακάο, θα μειωθεί, η δικιά μου ήταν με 73% κακάο-23%), 18,8 γρ λίπους (71%) και 3,4 γρ πρωτεΐνης (6%).