Είναι πανεύκολα, υγιεινά και θα αρέσουν σε όλους! Μπορούν να γίνουν και χωρίς σκόνη πρωτεΐνης, αλλά αν μετράτε τι τρώτε, σίγουρα θα εκτιμήσετε την έξτρα πρωτεΐνη!
Θα χρειαστείτε τα εξής:
Υλικά (για 12 μικρά μάφιν)
1 ώριμη μεγάλη μπανάνα ή 2 πιο μικρές (εμένα ήταν 112 γρ, αλλά μπορεί να είναι και λίγο παραπάνω)
2 μεγάλα αυγά (ή 100 γρ ασπράδι, αν θέλετε έξτρα πρωτεΐνη ή σας μυρίζει ο κρόκος)
60 γρ αλεύρι βρώμης ή νιφάδες βρώμης (αν απαιτείται, χωρίς γλουτένη)
55 γρ σκόνη πρωτεΐνης (έβαλα κολλαγόνου με γεύση βανίλια, αλλά βάλτε όποια σας αρέσει – αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σκόνη πρωτεΐνης, βάλτε απλά την ίδια ποσότητα σε νιφάδες ή αλεύρι βρώμης συν 1 κ.σ. μέλι)
60 γρ αλεύρι αμυγδάλου (ή αλεσμένα αμύγδαλα)
100 γρ γάλα (φυτικό ή ζωικό, μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω ή λίγο λιγότερο, ανάλογα την σκόνη πρωτεΐνης που θα χρησιμοποιήσετε)
100 γρ κομματάκια σοκολάτας (προαιρετικά, αλλά δίνουν πολύ)
Άρωμα βανίλιας ή σκόνη βανίλιας
Εκτέλεση
Ανάβετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου αέρα να προθερμανθεί.
Λιώνετε τις μπανάνες με ένα πηρούνι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε τα αυγά και ανακατεύετε καλά.Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύετε ξανά. Μόλις έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα ρίχνετε και τα κομματάκια σοκολάτας.
Λαδώνετε μια φόρμα για μάφιν ή βάζετε χαρτάκια στις θήκες που έχει. Λογικά γίνεται και κέικ. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου αέρα για 10 – 12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Προσοχή μη τα κάψετε, δεν θέλουν πολλή ώρα, είναι έτοιμα, αν βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο τους.
Καλή επιτυχία!
Εμείς συνήθως καταναλώνουμε από 2 μαφινάκια για πρωινό, αλλά μπορούν να καταναλώθουν και ως γλυκό σνακ, ενώ, αν δεν βάλετε σκόνη πρωτεΐνης, είναι ιδανικά και για παιδιά!
Διατροφικές πληροφορίες (για την συνταγή όπως είναι και με τις μάρκες που χρησιμοποιήσα):
Κάθε μαφινάκι έχει περίπου 132 θερμίδες με 11,4 γρ υδατανθράκα, 6,3 γρ λίπους και 7,5 γρ πρωτεΐνης.